Moldova

(SONDAJ) Ce părere au cetățenii ruși despre Republica Moldova?

Rușii consideră că cel mai sigur partener al țării lor este Belarus, arată datele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare a Opinii Publice din Rusia (VTsIOM). Potrivit VTsIOM, 72% dirn ruși au numit Belarus drept cea mai performantă națiune din spațiul CSI în anul 2015. Kazahstan se află locul doi cu voturile a 50% din respondenți. Pe de altă parte, viziunea rușilor asupra Ucrainei s-a schimbat totalmente. Doar 1% din respondenți consideră că acest stat vecin este de succes, pe când în 2010-2013, de această părere erau 17%-20% de ruși. În 2014, doar 2% au dat un astfel de răspuns.  

Unul din zece cetățeni ruși a menționat Armenia drept statul cel mai de succes în acest an (11%) și Azerbaidjan (10%). Georgia a luat 6% din voturi, Kîrgîzstan – 4%, Turkmenistan și Uzbekistan câte – 3%, iar la coada clasamentului se află Republica Moldova și Tadjikistant-1%. 

VTsIOM a întrebat cetățenii ruși să numească cei mai siguri parteneri ai Federației Ruse. 68% au numit Republica Belarus (anul trecut-65%) și 53% Kazahstan (anul trecut 46%). Urmează Armenia (10%), Kîrgîzstan (7%), Azerbaidjan (5%), Uzbekistan (3%), Georgia (3%), Republcia Moldova (1%), Turkmenistan (1%), Tadjikistan (1%) și Ucraina (mai puțin de 1%).

Alexandr Lukașenko, președintele belarus se bucură de cea mai mare încredere în spațiul CSI – 63%. Președintele kazah Nursultan Nazarbayev a înregistrat 45% din voturi. Ceilalalți lideri de state din spațiul CSI au acumulat mai puțin din 10% din voturi. 

Rușii consideră că drepturile populației vorbitoare de rusă sunt respectate cel mai bine în Belarus (69%) și Kazakhstan (32%). Aceste state sunt urmate Armenia (6%), Kîrgîzstan (3%), Azerbaidjan (3%), Republica Moldova, Uzbekistan, Georgia (câte 2%), Tadjikistan, Turkmenistan și Ukraine (câte 1%).

Sondajul VTsIOM a fost realizat în perioada 22-23 noiembrie, pe un eșantion de 1600 de oameni din 46 de regiuni ale Federației Ruse. Marja de eroare nu depășește 3.5%. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *