Specialiști în sănătate: Legile trebuie să fie bazate pe știință
„Până când autoritățile nu vor susține cu adevărat aceste produse noi, ne va fi greu să schimbăm percepția consumatorilor. În acest moment, cred că ceea ce nu merge bine este că guvernele continuă să lucreze împotriva noastră, mai degrabă decât pentru noi. Există politici care, de fapt, protejează țigările obișnuite și țin produsele mai puțin dăunătoare în afara spațiului public. Dezinformarea este încă o problemă mediatică. Oamenii trebuie să primească informații corecte și adevărate”, a declarat Kgosi Letlape, fost președinte al Consiliului Profesiilor din Sănătate din Africa de Sud.
Specialiștii și-au exprimat opinia privind sursele preconcepțiilor existente în jurul țigărilor electronice și produselor de încălzire a tutunului.
„Există percepția că multe din aceste produse sunt la fel de nocive sau chiar mai nocive decât țigările. Această idee provine din pseudoștiință, precum și din comunicarea guvernamentală proastă, ceea ce a contribuit la crearea unei percepții publice. Drept urmare, avem politici publice foarte proaste, fie că este vorba de taxe mai mari, de interdicții de arome sau de reguli care fac ca distribuția produselor să fie diferită”, a declarat Mark Kehaya, președinte al AMV Holdings – prima companie producătoare de țigări electronice, care a obținut autorizația US FDA de a comercializa produsele sale pe teritoriul SUA.
Specialiștii cred că o soluție ar fi introducerea unor reglementări asemănătoare celor impuse în cazul băuturilor alcoolice.
„Sistemul de reglementare al alcoolului pe care îl avem și care este destul de asemănător în întreaga lume ar putea fi aplicat și în cazul tutunului. În cazul băuturilor spirtoase, concentrația de alcool este cea care prezintă interes, iar apoi este impozitat în funcție de aceasta. În cazul fumatului, nu prezența nicotinei ar fi crucială pentru reglementare, ci siguranța sau nocivitatea unui anumit produs”, a declarat Karl Fagerstrom, psiholog și profesor emerit, președinte al Fagerstrom Consulting.
Pe de altă parte, specialiștii au remarcat progresele în ceea ce privește acceptarea produselor alternative de tutun în țări ca Marea Britanie, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
„Trebuie să valorificăm ceea ce este disponibil la nivel de populație în acele țări în care instrumentele de reducere a efectelor nocive ale tutunului au fost foarte populare, și mă refer în special la Japonia și, de asemenea, la Coreea, unde observăm impactul nu numai asupra vânzărilor de tutun, dar și analizăm aspectele medicale pe termen lung”, crede Riccardo Polosa, profesor titular de medicină internă la Universitatea din Catania și fondator al Centrului de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor.
Lansat la Rio de Janeiro în 2008, Global Tobacco and Nicotine Forum a devenit un schimb global de opinii și idei între experții în domeniul sănătății publice, reprezentanții guvernelor, investitorii și membrii industriei tutunului/nicotinei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!