Sănătate

Specialiștii bat alarma: Obezitatea afectează copiii moldoveni

Totodată, în urma evaluării datelor s-a constatat că micuții care nu au fost alimentați la sân, ci cu hrană artificială sunt mai predispuși la obezitate.

Specialiștii în sănătate publică au evaluat fișele de observație ale 189 de pacienți internați la Spitalul Republican de copii „Emilian Coțaga”, în perioada anilor 2010-2012. În urma colectării datelor s-a constatat că cei mai mulți copii care aveau obezitate, adică 48,1 la sută din numărul celor evaluați, aveau vârsta între 11 și 14 ani, iar peste 30 la sută aveau între șapte și zece ani.

Astfel, autorii cercetării atrag atenția că alimentația în școală este una nesănătoasă, iar la schimbarea regimului alimentar mai influențează și libertatea pe care le-o oferă părinții copiilor în alegerea alimentelor. Neînțelegând riscul la care merg, aceștia cumpără, cel mai des, produse fast-food, dulciuri și băuturi carbogazoase.

Datele, publicate într-o revistă științifică din Republica Moldova, au mai arătat că nu există diferențe însemnate dintre numărul de băieți și fete, internați cu obezitate. Nici diferențele dintre localitățile rurale și cele urbane nu sunt esențiale, ceea ce demonstrează că micuții de la sate mănâncă la fel de nesănătos ca și cei din orașe. În schimb, specialiștii din sănătate publică au observat că alimentația naturală constituie un element important în dezvoltarea corectă a copilului.

Sursa: e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *