Timpul Local

Spectacol în cinstea Luptei de la Podul Înalt

Ieri-dimineaţă, scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” s-a umplut de tineri de la Federaţia de luptă naţională „Voievod” şi ONG „Scutul Moldovenesc”, care au purtat drapele şi flori pentru a comemora, pentru prima dată, căderea ostaşilor în bătălia de la Vaslui, de lângă Podul Înalt, şi împlinirea a 536 de ani de la această luptă, considerată una dintre cele mai remarcabile ale lui Ştefan cel Mare.

După o slujbă religioasă, acţiunea Federaţiei a continuat cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, iar alţi membri ai organizaţiei „Voievod”, îmbrăcaţi ca ostaşii de pe acele timpuri, au animat trecătorii cu un spectacol teatralizat de scrimă şi cascadorie, imitând scene din bătălia de la Vaslui.
Preşedintele organizaţiei „Scutul Moldovenesc”, Nicolae Pascaru, a declarat pentru TIMPUL că el şi colegii săi au organizat şi o expoziţie de blazoane, drapele vechi, care datează de la Dragoş-Vodă până în prezent, întrucât „în această zi se împlinesc 536 de ani de la victoria în lupta de la Podul Înalt, care e într-adevăr o victorie importantă pentru poporul nostru, deoarece Ştefan cel Mare s-a luptat pentru libertatea poporului său, pentru Ţara Moldovei”.

Trecătorii se mirau de drapelele ancorate şi de tinerii adunaţi, după cum ne spune şi Elena Roşca: „Mă uit şi eu ca la o minune. Deşi văd acolo o coroană cu Ştefan cel Mare, steaguri şi cruci, eu nu pricep ce se întâmplă aici. Iar aceşti băieţi costumaţi parcă sunt din istoria medievală”.

Istoricul Ion Varta ne-a confirmat că strategia de luptă pusă la punct de către Ştefan cel Mare şi vremea din acea zi au fost primordiale pentru victoria oastei moldoveneşti în faţa celei otomane. „A fost foarte bine ales acel loc mlăştinos, iar când s-a aşezat pâcla de ceaţă pe câmpia de luptă, turcii nu se puteau orienta de unde anume veneau sunetele de luptă ce vuiau din coarnele ostaşilor lui Ştefan cel Mare. Astfel, otomanii au fost încercuiţi şi atacaţi pe din spate de către oastea domnitorului moldovean şi atunci s-a instaurat panica, iar în această panică, turcii se străduiau să scape cu fuga. A fost prima mare victorie a unui stat mic din Europa împotriva unei armate imense şi în faţa marelui imperiu care se afla în ascensiune şi care era un pericol mare pentru toata Europa. În consecinţă, această victorie a fost importantă pentru Moldova, pentru că a devenit un stat mult mai suveran”, a conchis istoricul Varta. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *