Actualitate

Sportivi de top din Rusia și Ucraina au obținut cetățenia română

În timp ce deputații socialiști de la Chișinău joacă de doi ani comedia renunțării la cetățenia României și lansează tot felul de acuzații și amenințări la adresa statului vecin, conform politicilor dictate de la Kremlin, există ruși care se dezic de cetățenia țării lor pentru a deveni cetățeni români. Recent, patru sportivi din Rusia și Ucraina au primit cetățenia română pentru a evolua în continuare sub tricolorul românesc. Este vorba despre luptătorii Albert Saritov, Kateryna Sassa și Kateryna Zhydachevska, precum și de handbalista Iulia Dumanska. Primii doi vor reprezenta România la Jocurile Olimpice din această vară, care vor avea lor în Brazilia.

Până la finele anului trecut, legislația română prevedea condiții dificile pentru acordarea cetățeniei. De aceea președinții federațiilor sportive de peste Prut au cerut cu insistență autorităților să faciliteze cerințele de naturalizare. Situația s-a schimbat la 15 decembrie 2015, când, după adoptarea unei ordonanțe a Guvernului Cioloș în această privință, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind reglementarea unui regim derogatoriu în ceea ce privește obţinerea cetăţeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului şi care îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori românesc.


Iulia Mălina Ciobanu, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie, îi înmânează certificatul de cetățean român luptătorului rus Albert Saritov

Astfel, la 20 aprilie, rusul Albert Saritov și ucrainencele Kateryna Sassa și Kateryna Zhydachevska au obținut cetățenia română printr-o hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Tineretului și Sportului, pe baza Avizului Autorității Naționale pentru Cetățenie (AMC). Peste două zile, sportivii au depus jurământul de credință față de România. Ulterior, la 5 mai, președintele ANC Iulia Mălina Ciobanu i-a înmânat certificatul de cetățenie și handbalistei Iulia Dumanska.
Cei patru sportivi au devenit români în temeiul art. 82, care stipulează că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin, dacă acesta este o personalitate recunoscută pe plan internaţional.

Saritov: „Îmi doresc să câștig medalia olimpică pentru mine și pentru România”

Luptătorul Albert Saritov a fost primul dintre sportivii naturalizați care și-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, unde va reprezenta în premieră România. Sportivul rus, de origine cecenă, l-a învins la Istanbul, în meciul decisiv, din semifinale, pe bielorusul Ivan Iankovski, după ce a trecut de bulgarul Dragomir Vladev Stoicev, brazilianul Paulo Victor Santos De Souza și de sud-coreeanul Jaegang Kim. „Îmi doresc să câștig medalia olimpică pentru mine și pentru România”, a declarat Saritov, citat de presa de la București, după această victorie. La rândul său, Răzvan Pârcălabu, președintele Federației Române de Lupte, s-a dat cu părerea în fața jurnaliștilor români că Saritov este un mare câștig pentru România. „La Istanbul, el nu a stat la discuție cu niciun adversar, practic a luat puncte când a dorit. Eu am mare încredere în toți sportivii calificați, dar Saritov sunt convins că va câștiga o medalie la Jocurile Olimpice", a adăugat Pârcălabu.


Albert Saritov

Albert Saritov este maestru internațional al sportului și multiplu campion al Rusiei. Sub drapelul acestei țări, el a câștigat Cupa Mondială în 2006 și Jocurile Mondiale Militare în 2007, iar în 2008 a câștigat medalia de bronz la campionatul lumii. În 2012-2014, el a ieșit învingător la Cupa Raman Kadârov, Cupa Uniunii Armenilor din Ucraina și la turneul în memoria lui Ali Aliev.
Saritov își are în prezent domiciliul în oraşul Khasavyurt, Republica Daghestan, Federația Rusă.

Kateryna Zhydachevska a ratat calificarea la Jocurile Olimpice

Kateryna Sassa, în vârstă de 24 de ani, și Kateryna Zhydachevska, în vârstă de 22 de ani, sunt luptătoare din Ucraina. În 2011, Sassa s-a numărat printre cei mai buni sportivi ucraineni, după ce a obținut medalia de bronz la campionatul Ucrainei printre juniori, medalia de argint la Universiada de lupte libere printre studenți și a câștigat Cupa Melitopol și Cupa regiunii Donețk. În 2012, ea a devenit membră a lotului național de lupte al Ucrainei, după ce a ocupat locul doi atât la Cupa Ucrainei de lupte libere, cât și în cadrul campionatului acestei țări. În 2013, Kateryna Sassa a câștigat medalia de bronz la campionatul Ucrainei.


Kateryna Sassa

Și ea a reușit să se califice, ca româncă, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. În schimb, Kateryna Zhydachevska a suferit eșec în această privință. „Zhydachevska a fost foarte aproape de calificare, a terminat pe locul trei la categoria ei. E un lucru pozitiv, totuși, pentru că trebuie să ținem cont de faptul că acesta a fost primul concurs internațional din cariera sa. Zhydachevska este de mare perspectivă și de la anul devine abonată la medalii”, consideră Pârcălabu.

Dumanska: „Sunt mândră că am devenit cu adevărat româncă”

Iulia Dumanska este o handbalistă din Ucraina care joacă pentru HCM Baia Mare pe post de portar. Are doar 19 ani, dar practică acest sport de la vârsta de 11 ani. Potrivit presei din România, Dumanska a fost descoperită în anul 2011 de către antrenorii Ion și Ioana Marta, care au adus-o la Clubul Sportiv „Marta” din Baia Mare. În 2013, sportiva a fost împrumutată la „Neptun” Constanța, iar, începând din sezonul competițional 2014-2015, a revenit la HCM Baia Mare. În 2013 a cucerit medalia de bronz la junioare, cu CS Marta. Cu HCM Baia Mare și-a trecut în palmares două titluri de vicecampioană a României, în 2015 și 2016. În 2015 a câștigat Cupa și Supercupa României la handbal. De asemenea, ea s-a calificat în componența HCM Baia Mare în sferturile Champions League atât în sezonul precedent, cât şi în cel actual.
Iulia Dumanska vorbește cursiv limba română și este elevă la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare. După ce a primit cetățenia română, ea are mari șanse să facă parte din lotul de tineret al României la Campionatul Mondial din Rusia U21, programat între 3-17 iulie 2016. Recent, Dumanska a fost convocată în premieră și în lotul național de senioare.


Iulia Dumanska

„Mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat în demersurile pentru obţinerea cetățeniei române. Sunt mândră că am devenit cu adevărat româncă”, a scris Iulia pe un site de socializare după ce a primit certificatul de cetățenie. „E visul meu să apăr echipa națională a României, dar totul se face pas cu pas”, a declarat ea jurnaliștilor în aceeași zi.

Menționăm că federațiile sportive internaționale permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru aceștia criteriile de participare în competiții și conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, în condiții specifice, de la caz la caz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *