Actualitate

Stare de URGENȚĂ în Crimeea. Peninsula a rămas fără energie electrică

Sursele ucrainene nu au putut preciza cine poartă responsabilitatea pentru actele de sabotaj.

„La 22 noiembrie ora 00.25 (sâmbătă, 21.25 GMT), s-a întrerupt furnizarea energiei electrice care ajunge în Crimeea din Ucraina. Printr-o decizie a conducerii republicii Crimeea, în peninsulă a fost instaurată starea de urgență”, a anunțat într-un comunicat filiala din Crimeea a Ministerului rus pentru Situații de Urgență.

Generatoarele de electricitate de care dispune peninsula nu pot acoperi decât jumătate din consum şi furnizează energie cu prioritate spitalelor şi instituţiilor de importanţă strategică. În mod normal, Ucraina alimentează Crimeea cu energie electrică prin patru linii de înaltă tensiune. Partea ucraineană susţine că două dintre ele au fost dinamitate în noaptea de joi spre vineri, iar celelalte două în cursul nopţii trecute. Kievul vorbeşte de un act de sabotaj, însă fără să precizeze cine l-ar fi comis, transmite digi24.

Agenţia de presă rusă RIA Novosti acuză indirect Ucraina, afirmând că sabotajul s-a produs pe teritoriul ucrainean, în regiunea Herson. În același timp, compania energetică de stat ucraineană, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborât și altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor amintește de un act de sabotaj, posibil cu „folosirea de dispozitive explozive”. 

Celelalte două linii de înaltă tensiune par să fi fost și ele scoase din funcțiune de o explozie în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. „Pilonii tocmai au fost distruși!!!”, a scris pe Facebook în primele ore ale zilei de duminică un oficial din Ministerul ucrainean de Interne, Ilia Kiva.

Deocamdată, responsabilitatea pentru aceste acte de sabotaj nu a fost stabilită.

În urma întreruperii curentului electric primit din Ucraina, „generatoarele republicii Crimeea au fost puse în funcțiune. La ora 01.20, orașele Simferopol, Ialta și Sakî erau parțial conectate", a informat Ministerului pentru Situații de Urgență. Spitalele și alte instituții de bază sunt alimentate cu energie de către generatoare, a precizat ministerul.

Așa-numitul vicepremier al republicii Crimeea, Mihail Șeremet, citat de agenția TASS, a declarat că peninsula poate să își asigure numai jumătate din necesarul de energie electrică.

Amintim că, peninsula Crimeea, anterior republică autonomă și rusofonă a Ucrainei, a fost anexată de Federația Rusă în martie 2014, după un referendum organizat în Crimeea după răsturnarea de la putere la Kiev a președintelui prorus Viktor Ianukovici. Țările democrate consideră ilegal referendumul și nu recunosc anexarea.

Timpul.md via Agerpres/Digi24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *