Moldova

Ștefan Roșca, halterofil: „În Moldova e dificil să te pregătești pentru competiții”

Ștefan Roșca este un exemplu de curaj și bărbăție care stârnește un sincer respect. A început să practice sportul la 14 ani. Făcea box și a înregistrat performanțe foarte bune pe ring, devenind campion al R. Moldova. Atrăsese chiar atenția unor antrenori din România. Însă un tragic accident i-a schimbat în totalitate planurile. Într-o zi de august, a încercat să salveze un cocostârc agățat de un stâlp electric și a fost grav electrocutat. În urma accidentului, tânărul a rămas fără picioare. Totuși, băiatul nu a disperat. După o perioadă de reabilitare, susținut de familie și prieteni, Ștefan Roșca s-a întors la singura sa pasiune: sportul. Boxul a rămas desigur un capitol încheiat, dar existau multe alte genuri care puteau fi practicate în cărucior. A încercat să joace tenis de masă și tenis de câmp. Apoi a descoperit halterele și a înțeles că poate să obțină succese la competițiile internaționale.

„Înainte de a ridica haltera spun o rugăciune”

Ștefan Roșca recunoaște că ales halterele pentru că i-a plăcut mereu sportul care necesită mult efort fizic. A fost o testare a propriilor posibilități. „Mi-a plăcut să depun mult efort și putere pentru a demonstra bărbăția adevărată. Pe lângă asta, corpul meu robust și brațele puternice sunt potrivite pentru a ridica greutăți”, spune sportivul. Rezultatele nu au întârziat să apară. L-am putut vedea la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012. Atunci, înainte fiecărei smuncituri de kilograme de la piept, se așterneau câteva clipe de liniște în fața arbitrilor. Ștefan Roșca își închidea ochii și se ruga. „Spun o rugăciune ca să mă păzească Dumnezeu de traume și ca să particip frumos. Îmi dau seama că la un turneu internațional concurența e foarte mare, de aceea pentru mine contează să particip destoinic”, a spus Ștefan. Acum, sportivul se pregătește de Campionatul Mondial la Haltere din Dubai (2014) și Olimpiada din Rio de Janeiro (2016).

„Am avut oferte de peste hotare”

Ștefan Roșca locuiește împreună cu fratele său și alți doi amici într-o cameră de cămin. În fiecare zi, drumul spre universitate ori spre sala de antrenament este o adevărată încercare pentru el, ca pentru orice persoană care se deplasează cu ajutorul căruciorului. „Când mă deplasez prin Chișinău, am nevoie de ajutor, deoarece trebuie să cobor sau să urc multe scări, iar clădirile din oraș nu sunt dotate cu rampe”, spune tânărul. Acum o lună, Ștefan Roșca a fost la un cantonament în Rusia. Avusese mari probleme cu rinichiul drept, motiv pentru care nu s-a antrenat trei săptămâni. Ca să se recupereze pentru un Campionat European la Haltere din orașul Alexin (22-26 mai) trebuia să facă cantonament pe cont propriu la complexul sportiv din localitate, deoarece în Republica Moldova nu sunt condiții de antrenament. „M-a costat 1500 euro, dar am fost nevoit să plec, deoarece, dacă nu plecam, nu obțineam medalia de argint, în condițiile care sunt în Moldova. Acolo sportivii au toate condițiile necesare, sunt supuși controlului medical, orice micro-traumă este tratată. În schimb, la noi în țară, nu este nimic. Mă antrenez trei ani de zile, dar nimeni nu a venit să verifice cum funcționează organismul meu”, susține halterofilul. El recunoaște că a primit deja oferte să evolueze în altă țară, dar deocamdată nu luat nicio hotărâre. „Acum nu știu ce să fac. Mi-e drag să reprezint R. Moldova în străinătate, dar nu am posibilitățile necesare. Mulți sportivi de ai noștri au plecat, pentru că au comparat condițiile de antrenament de la noi și cele din afară și au văzut diferența”, a recunoscut Ștefan Roșca.

Fișa personală:

Ștefan Roșca s-a născut pe 6 august 1990, în satul Sadaclia, r-nul Basarabeasca. A absolvit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia. Și-a încheiat studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Stat Moldova cu lucrarea de licență întitulată „Pregătirea fizică a copiilor cu vârsta de până la 13 ani”. Student în anul II la Facultatea de Drept (USM). Campion național și european la haltere. Evoluează în două categorii: 80 kg și, uneori, 88 kg. Record personal la ridicarea halterei de la piept: 200 kg (înregistrat pe 23 martie 2013).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *