Actualitate

STUDII ÎN ROMÂNIA. Elevii din R. Moldova vor primi cazare GRATUITĂ și BURSĂ

Ministerul Educației din Moldova în colaborare cu Ministerul Educației din România au semnat un acord prin care elevii și studenții din Moldova vor putea pleca la studii în România, fără a fi necesară diploma de bacalaureat. De asemenea, România va asigura o bursă lunară și acomodare gratuită pentru tinerii din Moldova.
Din cauza situației pandemice și a sistemului de învățământ online deficitar, ministerele de resort din România și Moldova au decis să dea o șansă studenților din Moldova pentru a beneficia de studii de calitate după absolvirea treptei gimnaziale, liceale, și chiar la programele de masterat.

Pentru acest proiect, Guvernul României a alocat un buget de 5 milioane de euro. Potrivit datelor din ultimii cinci ani, la instituțiile de învățământ din România învață peste 10 000 de tineri din Moldova, scrie pagina Ministerului Educației din România

Reamintim că în 2020, examenul de bacalaureat din Republica Moldova a fost anulat, iar elevii au primit diploma în baza rezultatelor pe care le-au avut de-a lungul anilor.

Modalitatea de aplicarea pentru învățământ liceal: Dosarele cu acte de studii se pot transmite prin poștă la Inspectoratul Școlar Iași (la adresa: Strada Nicolae Bălcescu 26, Iași 700117), sau la sediul Ministerului Educației Naționale, str. Spiru Haret, nr 10.

În anul universitar 2021-2022 instituțiile de învățământ superior de stat din România organizează concursul de admitere a românilor de pretutindeni, inclusiv a cetățenilor Republicii Moldova, la studii universitare de licență/masterat/doctorat, în baza autonomiei universitare, similar anului anterior, conform prevederilor din Metodologia de școlarizare în învățământul superior.

Candidații vor putea opta pentru orice domeniu de studiu și orice instituție de învățământ superior de stat din România sau, în cazul candidaților din Republica Moldova, în cadrul extensiunilor deschise de universitățile românești la Chișinău, Cahul și Bălți.

Pentru siguranța încadrării în termenul de depunere stabilit de instituțiile de învățământ superior, recomandam transmiterea în exclusivitate a dosarelor de candidatură la universități, pentru a nu genera întârzieri de preluare/prelucrare a acestora, în cazul în care vor fi transmise pe alte canale.

Informații suplimentare privind admiterea în universitățile din România pot fi obținute accesând link-urile fiecărei instituții de învățământ superior.

Mai multe detalii vedeți în documentul de mai jos.

 

https://diez.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *