Actualitate

Studiile arată că trecerea la sistemele de încălzire a tutunului diminuează rata bolilor de inimă în rândul fumătorilor

Fumatul reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2030, numărul deceselor asociate fumatului ar putea crește până la 10 milioane anual, cu 2 milioane mai mult decât în prezent. Până în 2025, numărul deceselor premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea ajunge la aproape 8 milioane. Reducerea riscurilor este foarte importantă pentru a evita decesele cauzate de fumat și pentru a preveni survenirea deceselor premature.

Problema fumatului și metodele reducerii riscurilor asociate consumului de tutun au fost discutate la conferința Societății Internaționale de Cercetare a Nicotinei și Tutunului (SRNT), care a avut loc la finalul lunii februarie și a întrunit experți din 40 de țări.

Studiile arată că reducerea consumului de tutun este esențială pentru îmbunătățirea sănătății publice și ar putea contribui la scăderea numărului de decese cardiovasculare, în special în țările slab dezvoltate.

În cadrul conferinței, a fost prezentat un studiu realizat în Japonia care a demonstrat că odată cu plasarea pe piață a sistemelor de încălzire a tutunului, vânzările țigărilor tradiționale s-au redus considerabil.

Acest lucru a avut un impact pozitiv asupra sănătății publice: experții au constatat că numărul de spitalizări cu afecțiuni ale aparatului respirator (astm, bronșită cronică, emfizem) și cu boli cardiace (sindrom coronarian acut), au scăzut semnificativ în rândul fumătorilor, după apariția pe piața japoneză a sistemelor de încălzire a tutunului.

În cadrul studiului, au fost examinate ratele internărilor din 2010 până în 2019 – cu cinci ani înainte de introducerea dispozitivelor de încălzire a tutunului (Heated Tobacco Products) pe piața japoneză, precum și patru ani după introducerea acestor produse.

Un alt studiu realizat de Universitatea din California, SUA, a fost efectuat în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare care făceau parte din trei categorii: fumători care au trecut la sisteme de încălzire a tutunului, fumători de țigări tradiționale și nefumători.

Rezultatele studiului arată că fumătorii care au trecut la produse de tutun încălzit au niveluri mai scăzute de biomarkeri inflamatori și de stres oxidativ, în comparație cu fumătorii de țigări obișnuite. Datele acestea sugerează că riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este mai mare în rândul fumătorilor și este cauzat, în mare parte, de substanțele chimice din fumului de țigară și nu de nicotină.

Astfel, experții au reiterat că fumul provenit din arderea tutunului din țigară este cauza principală a bolilor asociate fumatului.

În fumul de țigară se conțin peste 6.000 de substanțe chimice, printre care monoxid de carbon, gudron, precum și metale grele – substanțe ce cauzează ateroscleroza și afectează arterele. Aceste efecte pot provoca atacul de cord sau atacul cerebral și disecția aortică (ruperea aortei).

Efectele negative asociate fumatului pot fi evitate fie prin renunțarea la acest obicei, fie prin trecerea la dispozitive electronice de livrare a nicotinei, ca de exemplu sistemul de încălzire a tutunului, care nu exclude complet consumul de nicotină, însă scade cantitatea de substanțe dăunătoare ce ajunge în organism.

Sursa: Infotag.md 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *