Finanţe

(STUDIU) Consecințele embargoului: Exporturile de băuturi alcoolice s-au redus cu 28 la sută

Exporturile către CSI, în această perioadă, au scăzut de două ori.

Aceste schimbări, arătate într-un studiu calitativ realizat recent, au fost direct influențate de embargoul rusesc și de reducerea de două ori a livrărilor către Ucraina.

În consecință, vinificatorii din Republica Moldova au înregistrat vânzări totale de 428.8 mil. lei, adică doar 75,6% din cifra de afaceri a anului trecut, ceea ce înseamnă că veniturile ratate estimate ajung la circa 18,3 mil. $, doar în anul 2013.

Studiul mai relevă faptul că industria de vinificație a ajuns să-și finanțeze tot mai mult activitățile curente din contul datoriilor pe termen lung. Această evoluție se explică atât prin imobilizările financiare mari, cât și prin accesul limitat la finanțări avantajoase pe termen scurt. În contextul scăderii vânzărilor, presiunea acestor obligații pe termen lung devine extrem de apăsătoare și amenință companiile cu un colaps financiar.

În acest context, vinificatorii cer intervenția statului și propun o serie de măsuri, cu sau fără implicație financiară, care să diminueze efectele embargoului și să redreseze situația în acest sector.

Ei solicită crearea unui Fond pentru restructurarea creditelor vinificatorilor obținute de la băncile comerciale locale, subvenționarea dobânzilor la creditele accesate de vinificatori, inclusiv în infrastructura postrecoltă și procesare, crearea Agenției pentru Garantarea Exporturilor, precum și promovarea consumului de vin autohton pe piața internă. O altă cerință a vinificatorilor este eliminarea restricțiilor legate de publicitatea acestuia.

„Oficiul Național al Viei și Vinului începe să-și îndeplinească foarte bine atribuțiile. Am început inițial cu piața europeană unde deja avem succese. Am continuat în Statele Unite, pentru că, așa cum am mai declarat, este o piață colosală care acceptă vinurile din Republica Moldova și ele sunt prețuite în SUA. Mâine merg în China – o altă companie deschide o casă de comerț. Vom face tot posibilul să ajutăm producătorii să poată exporta produsul nostru strategic”, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Acest studiu a fost efectuat pe baza informațiilor colectate de la 18 companii vinicole din Republica Moldova, care formează cota dominantă a exporturilor pe piața rusească. Studiul reflectă consecințele embargoului de vinuri în Federația Rusă asupra economiei Republicii Moldova și implicit asupra activității companiilor. De asemenea, cercetarea propune soluții reale pentru redresarea situației. „Atât timp cât întreprinderile vinicole reușesc să mențină vânzări relativ înalte, problemele de gestiune pot fi administrate, însă o scădere mai semnificativă în vânzări, după cum se prefigurează deja ca urmare a celui de-al doilea embargou, va cauza blocaje financiare iminente pentru o mare parte din vinării”, a declarat Andrei Crigan, autorul studiului, expert în economie.

Rezultatele acestuia au fost făcute publice în cadrul unei mese rotunde cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale, Asociației Băncilor din RM, precum și ai sectorului vitivinicol. Scopul evenimentului a fost analiza situației financiar-creditare a sectorului vitivinicol, precum și a companiilor care activează în această industrie, ca urmare a restricțiilor impuse de Federația Rusă în toamna anului 2013.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin din Moldova (APEVM) și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) cu suportul proiectului USAID CEED II.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *