Finanţe

(STUDIU) Sectorul bancar din regiunea transnistreană este ignorat în cadrul negocierilor 5+2

Între Chișinău și Tiraspol lipsesc legături la nivelul sectoarelor bancare. În regiunea transnsitreană, rolul principal îl joacă așa-zisă Bancă Republicană a Transnistriei (BRT). În afară de aceasta există 7 bănci comerciale cu 21 de filiale. Cadrul de reglementare, notează Ion Tornea, este „împrumutat” din Rusia. BRT emite moneda proprie, rubla transnsitreană, în baza „Memorandumului cu privire la normalizarea relaților dintre R. Moldova și regiunea transnistreană” din 8 mai 1997. Potrivit studiului, sistemul bancar din Transnistria funcționează cu devieri de la normele și practicile internaționale deoarece BRT este o instituție „subordonată” dn punct de vedere politic, iar sistemul de clearing și plăți interbancare lipsește cu desăvârșire. Mai mult, BRT este acționarul unei bănci comerciale și chiar îndeplinește funcții proprii unei bănci comerciale. O problemă majoră rămâne și transparența acționarilor băncilor. 

Comparația arată că în pe malul drept al Nistrului, sistemul bancar este mai dezvoltat.  Activele bancare pe cap de locuitor în R. Moldova constituie 1358 dolari, iar în regiunea transnistreană – 921 dolari, iar densitatea reţelei bancare : la 100 mii locuitori sunt 9,2 filiale în R. Moldova față de 4,3 în regiunea separatistă. În ultimii ani trei, activele sectorului bancar moldovenesc au crescut cu 39%, iar creditele-cu 35%, pe când în regiunea transnistreană s-a înregistrat o creștere de 6% și, respectiv o scădere de -5%. Sistemul bancar moldovenesc au și un grad mai înalt de profitabilitate. 

Studiul relevă că relațiile între cele două sectoare bancare sunt tensionate, iar problemele din sectorul financiar nu au fost discutate în cadrul negocierilor 5+2. BNM susține că negocierile între cele două sectoare vor începe doar după rezolvarea politică a diferendului cu determinarea statutului juridic legal pentru regiune. Ion Tornea recomandă ca, între timp, să se constituie o misiune internațională de monitorizare a sistemului de plăți în regiune, după exemplul Misiunii EUBAM; ca eforturile să fie îndreptate spre interese și avantaje economice reciproce (ex. entrului de casă şi decontări din Tiraspol; înregistrarea provizorie a agenţilor economic din regiune în Registrul de Stat al Întreprinderilor din RM) sau crearea unor mecanisme de interacţiune bilaterale formate din reprezentanţi ai comunităţii de afaceri (inclusiv bancare), societăţii civile și alte părți libere de influențe politice. 

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *