Studiu ȘOCANT! Consecinţele consumului de alcool al părinţilor asupra dezvoltării emoţionale a copiilor
Potrivit cercetătorilor de Universitatea din Buffalo cauzele profunde ale violenţei pot fi identificate încă din copilărie. „Deşi violenta întâlnită la adolescenţi este de obicei privită ca o problemă specifică vârstei, cercetările indică faptul că riscul pentru comportamentul agresiv sunt legate de factorii de stres existenţi cu mult mai devreme în viaţă“, spune autorul studiului, PhD Jennifer A. Livingston.
Pentru a-şi trage concluziile, cercetătorii au studiat 144 de adolescenţi de la vârsta de 12 luni, toţi având un tată cu o tulburare de consum de alcool, scrie The Independent. „Se pare că dinamica familială din anii preşcolari este esenţială în dezvoltarea agresiunii şi violenţei în anii adolescenţei“, a explicat Livingston.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că mamele ale căror partener aveau tulburări de consum de alcool au avut tendinţa de a fi mai deprimate, împiedicându-le să-şi manifeste sensibilitatea şi dragostea în interacţiunea cu cei mici.
Studiul a concluzionat că astfel de situaţii pot afecta capacitatea unui copil de a se dezvolta armonios, ceea ce duce la comportament agresiv în copilăria timpurie şi mijlocie. Mai mult, copiii agresivi, în special cu fraţii lor, sunt mai susceptibili să fie violenţi cu partenerii lor. „Cercetările noastre sugerează că riscul de violenţă poate fi redus atunci când părinţii sunt capabili să-şi exprime sensibilitatea în interacţiunile cu copiii lor.
Acest lucru, la rândul său, poate reduce conflictul marital, poate spori autocontrolul copiilor şi, în cele din urmă, poate reduce agresivitatea şi violenţa“, a concluzionat Livingston.
Sursa: Adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!