Economie

Subvenții mărite pentru berbeci și țapi

Totuși, această premieră a fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2013 este umbrită de faptul că, asemenea agricultorilor care dețin plantații de culturi agricole, unii proprietari ai fermelor de vite, porci, oi sau altele susțin că, deși a fost aprobat modul de repartizare a subvențiilor pentru stimularea procurării animalelor de prăsilă pentru anul curent, nu și-au luat banii integral nici pentru anul 2012.

Situația lui Sergiu Ioniță, tânăr fermier din satul Şipoteni, Hânceşti, este una elocventă în acest sens, întrucât a primit doar 56 la sută din subvenția promisă din partea autorităților. „Am procurat vite cornute, vaci gestante, mai exact, din Olanda cu un milion și 100 mii lei, iar statul trebuia să ne întoarcă 40 lei pentru un kilogram, adică 700 mii lei. Totuși, am primit doar 360 mii lei, în timp ce restul a rămas în promisiuni”, ne-a spus Sergiu Ioniță. Astfel, potrivit lui, autoritățile le-au spus verde în ochi că nu sunt bani. „Anul acesta ne-am dorit să importăm cel puțin încă o sută de capete ca să mergem înainte, însă ne oprim, deocamdată, deoarece trebuie să vedem ce facem cu acestea pe care le avem. Conform contractului, nu avem voie să le vindem, dar cum să nu le vindem dacă subvențiile nu sunt returnate în totalitate?”, se întreabă tânărul fermier. Drept urmare, deși este un tânăr specialist, care lucrează într-o localitate rurală și are toate calitățile pentru a dezvolta o fermă de vis, îi este frică că va trebui să facă cale întoarsă. „Venitul la vitele mari cornute începe de la o sută de capete mulgătoare, ca să te poți menține pe piață. Însă „gaura financiară” a început să crească…”, a spus în încheiere Sergiu.

De cealaltă parte, Alexandru Negru, fermier și consultant la Centrul Informativ de Consultanță din Călărași din cadrul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a remarcat că ajutorul financiar din partea statului e destul de bun pentru fermieri. „Subvențiile sunt un ajutor bun la lansarea unei afaceri, dar depinde cum o poate dezvolta mai departe. Chiar și așa, fermierul trebuie să-și mai ia un credit sau să investească banii proprii. Fermierii întotdeauna și-ar dori mai mult, dar eu consider că e suficient”, a punctat Alexandru Negru.

Subvenția pentru berbeci și țapi, mai mare cu 75 lei

Așadar, potrivit regulamentului, măsura de subvenționare pentru stimularea procurării animalelor de prăsilă, aprobată pentru 2013, își propune creşterea productivității şi asigurarea siguranței alimentare prin stimularea ameliorării efectivului de animale. Sprijinul este acordat începând cu 1 ianuarie 2012, cu aceeași condiție, și anume, că acestea nu au fost subvenționate din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul trecut.

Drept urmare, pentru vaci donatoare de embrioni, cu productivitatea de cel puțin nouă mii kg de lapte pe lactație se acordă un sprijin de 65 lei per kg, vaci primipare, junci şi juninci, cu vârsta de cel puțin 12 luni – 60 lei per kg, în timp ce pentru anul 2012 a fost de 40 lei per kg. Alexandru Negru a explicat majorarea subvenției respective prin faptul că animalele de prăsilă importate din Europa sunt foarte scumpe.
Pentru vieri, cu vârsta de 6-8 luni, rasă pură, se oferă 25 lei per kg, iar pentru scrofițele neînsămânțate – 20 lei per kg. Pentru berbeci şi țapi subvenția va avea o valoare de o sută lei pentru un kilogram sau cu 75 de lei mai mult decât anul trecut, iar pentru mioare şi căprițe, de asemenea, o sută lei per kg. Totodată, fermierii care dețin iepuri de casă de reproducție vor beneficia de o subvenție de 50 lei per kg, iar apicultorii care dețin regine de albine, cu vârsta de cel mult trei luni, 100 lei per unitate sau cu 50 lei mai mult decât anul trecut. Noutatea acestui an este că se vor acorda subvenții și pentru puii cu vârsta de o zi – 20 lei per unitate. Pentru această măsură se acordă subvenții producătorilor agricoli pentru procurările unui efectiv de cel puțin trei capete vaci/junci la fermele de bovine, cinci capete scroafe/scrofițe la fermele de porcine, zece oi/capre la fermele de ovine/caprine, opt iepuroaice la fermele de iepuri; zece regine de albine la stupine, o sută pui cu vârsta de o zi, în timp ce efectivul de masculi reproducători nu se limitează.

Subvenții pentru modernizarea fermelor

Totodată, ca și anul trecut, vor fi stimulate investițiile pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice. Conform regulamentului, mărimea subvenției se calculează în funcție de fermă. Astfel, la fermele zootehnice de bovine se calculează 50 la sută din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, inclusiv proiectul tehnic, iar pentru fermele zootehnice de alte specii – 30 la sută din costul utilajului tehnologic.

Documentele solicitate suplimentar pentru obținerea subvenției pentru stimularea procurării animalelor de prăsilă:

– copia facturilor;
– copia de pe certificatul de rasă (pedigreu) al fiecărui animal;
– copia de pe autorizația sanitar-veterinară de funcționare pentru exploatația zootehnică în care vor fi întreținute animalele;
– copia de pe certificatul de înregistrare a animalului, pentru cele care sunt supuse înregistrării conform Legii nr. 231-XVI din 20 iulie 2006;
– copia de pe contractul de asigurare a animalelor, cu excepția subvențiilor pentru familiile de albine, încheiat în conformitate cu Legea nr.243-XV, din 8 iulie 2004;
– copia de pe ordinul de plată privind achitarea costului animalelor procurate;
– copia de pe actul de punere şi, după caz, scoatere de sub carantina profilactică a animalelor de prăsilă importate, eliberat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *