ExterneUE / Nato

Suedia și Turcia vor purta”în curând” discuții referitoare la NATO, anunță ministrul suedez de Externe

Miniştrii de externe ai Suediei şi Turciei se vor întâlni ”în curând” pentru a discuta despre ratificarea aderării Stockholmului la NATO, a declarat luni, 29 mai, Ministerul suedez de Externe, a doua zi după ce preşedintele Recep Erdogan, care a pus piedici aderării Suediei la NATO, a câştigat un nou mandat prezidenţial de cinci ani.

Vă amintim că la 18 martie, Suedia şi Finlanda au depus cereri de aderare la NATO, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, în timp ce Finlanda s-a alăturat deja alianţei militare occidentale în aprilie anul acesta, aderarea Suediei a fost întârziată de obiecţiile Turciei şi Ungariei.

Alegerile prezidenţiale din Turcia, câştigate de actualul preşedinte Tayyip Erdogan în urma unui al doilea tur de scrutin desfăşurat duminică, au complicat procesul.

Inițial, luni, 29 mai, ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat pentru postul de televiziune SVT că se va întâlni cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu joi, la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul NATO, care are loc la Oslo.

”Am fost informaţi că ministrul de externe al Turciei nu vine, aşa că nu va avea loc nicio întâlnire acolo”, a declarat ulterior un purtător de cuvânt al lui Billstrom, adăugând că întâlnirea va avea totuşi loc ”în curând”.

Fricţiunile dintre Turcia şi Suedia sunt de lungă durată. În trecut, Suedia a criticat situaţia drepturilor omului din Turcia şi i-a pus sub semnul întrebării standardele democratice. La rândul său,Turcia susţine că Suedia adăposteşte membri ai unor grupări militante pe care le consideră teroriste şi că nu şi-a îndeplinit partea sa din acordul încheiat la Madrid în iunie anul trecut pentru a atenua îngrijorările Ankarei în materie de securitate.

Discuţiile dintre cele două ţări cu privire la NATO au fost oprite în timpul alegerilor.

”Aştept cu nerăbdare să pot trece la o viteză mai mare şi să accelerez lucrurile acum, că ştim care este rezultatul”, a declarat Billstrom.

De asemenea, Billstrom a reiterat că guvernul speră ca Suedia să poată deveni cel de-al 32-lea stat membru al NATO până la summitul alianţei din capitala lituaniană Vilnius, care va avea loc la 11-12 iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *