CSI / RusiaInternațional

Summit de urgență al G7: Kremlinul susține că se așteaptă la o și mai mare ”confruntare” cu Occidentul. Peskov: Rusia ”îşi va atinge obiectivele stabilite” în Ucraina

Kremlinul a declarat marţi că se aşteapă la o şi mai mare ”confruntare” cu Occidentul, înaintea unui summit virtual de urgenţă al G7 (Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate – SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada) prevăzut să aibă loc în cursul zilei şi consacrat bombardamentelor masive de luni din partea Rusiei în Ucraina, relatează AFP și Agerpres.

„Starea de spirit înaintea acestui summit ne este destul de clară şi destul de previzibilă. Confruntarea va continua”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, asigurând totodată că Rusia ”îşi va atinge obiectivele stabilite” în Ucraina.

Astfel, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice, Peskov a criticat declaraţiile preşedintelui SUA, Joe Biden care i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski ”sisteme avansate” de apărare antiaeriană.

”De facto, SUA sunt deja afundate în acest conflict”, a spus el. Iar livrările de astfel de sisteme nu vor face decât ”să prelungească acest conflict şi să provoace şi mai multă durere pentru o parte dintre ucraineni”, a afirmat pESKOV.

”Dar aceasta nu ne va schimba obiectivele şi nici rezultatul final”, susţine acesta.

Într-o discuţie telefonică, Joe Biden i-a promis luni lui Volodimir Zelenski că SUA vor furniza Ucrainei sisteme antiaeriene avansate după un val devastator de atacuri cu rachete din partea Rusiei asupra infrastructurii civile, în special asupra obiectivelor energetice.

Moscova a prezentat aceste atacuri ca represalii pentru explozia care a avariat parţial în weekend podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea – anexată în 2014 ilegal de către Rusia – de teritoriul rus, atac pe care l-a atribuit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

În acelaşi timp, serviciile de informaţii militare ucrainene afirmă că armata rusă pregătea aceste atacuri încă din primele zile ale lunii octombrie şi că acestea urmau să aibă loc mai târziu, odată cu instalarea frigului, dar că Vladimir Putin le-a devansat, găsind un pretext pentru a se răzbuna pentru eşecurile suferite de armata sa pe câmpul de luptă în estul şi sudul Ucrainei, potrivit Unian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *