Țara în care nimeni nu e responsabil de nimic
La noi însă este aproape imposibil să determini de bună voie un funcționar de rang înalt să-și asume responsabilitatea.
Premierul se pretinde nevinovat pentru că e doar de câteva luni în funcție, și dă vina pe Parlament sau alte instituții că nu-și fac treaba. BNM dă vina pe Parlament și pe Guvern că nu i-au dat instrumente. CNA-ul aruncă responsabilitatea pe Procuratură, Parlament sau judecători. Judecătorii pasează responsabilitatea la Parlament, Guvern sau chiar procurori. Parlamentul aruncă responsabilitatea pe toate celelalte instituții ale statului.
Totuși, o asemenea clasă politică nu s-a ales singură, iar cetățenii care i-au votat, deși au timp suficient să înțeleagă că ei au alte interese decât cele clamate prin campanii electorale, sunt și ei co-responsabili de starea de astăzi din RM. Votanții care au susținut partide ce au falimentat moral RM sunt, cel puțin, la fel de responsabili de ce se întâmplă în țară ca cei care se află în vârful piramidei.
Se votează masiv pentru partide șovine, xenofobe și antinaționale (PSRM, PCRM, PN sau chiar PD), pentru partide cu lideri abili, dar incapabili să promoveze oameni corecți din spate și care au interese neclare, dacă nu chiar obscure (PLDM, PL și chiar PPEM), și atunci de ce este o surpriză că R. Moldova a ajuns în groapa în care se află?
Singura soluție corectă, democratică și eficientă de a frânge acest cerc vicios este eliminarea votului pe liste și introducerea votului uninominal majoritar absolut. Au trecut două săptămâni de la lansarea acestei inițiative și nu există nicio reacție din partea puterii sau opoziției. Reacțiile au venit din partea cititorilor TIMPUL, care ne-au scris și ne îndeamnă să insistăm pe această idee pentru că este singura cale corectă de a avea un Parlament al cetățenilor nu al liderilor de partid, șefi pe sigle colorate. Rugăm cititorii care susțin această idee, să ne scrie, în limita spațiului disponibil, vom încerca să publicăm reacțiile voastre. Dacă tot am votat ce-am votat, să încercăm să-i determinăm pe deputați să ia decizii de care avem nevoie și noi…
P.S. Continuăm campania de promovare a cărții lui Alexandru Boldur, „Ștefan cel Mare, Voievod al Moldovei”. Pe această cale îndemnăm toți abonații să nu rateze oferta unică de a cumpăra cartea cu doar 35 de lei. Această operă semnată de marele istoric A. Boldur nu este o simplă biografie a domnitorului moldovean, ci un amplu studiu social și politic al domniei lui Ștefan cel Mare ce include capitole precum – „Domnul și sfetnicii lui”,„Economia Moldovei”, „Organizarea oastei moldovenești”, „Politica internă și externă”, „Aliații”, „Bătăliile”. Vă garantăm că după lecturarea ei o să vă simțiți amuzați când veți urmări la TV „politicieni” care încearcă să pretindă că știu de ce are nevoie acest popor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!