Internațional

TAXĂ pe fast food

Începând cu luna octombrie 2012, britanicii vor plăti mai mult pentru produsele de patiserie, puiul la rotisor şi cârnaţii înveliţi în foietaj. Taxa, denumită de jurnaliştii britanici "taxa pe produse de patiserie", este introdusă ca o măsură de a combate obezitatea. În prezent, alimentele de tip fast-food sunt scutite de TVA, dar odată cu adoptarea acestei măsuri, taxa pe valoarea adăugată va fi de 20%, informează The Guardian.

Taxa pe fast-food, idee abandonată în România

Introducerea taxei pe fast-food a fost discutată şi în România în urmă cu doi ani, iniţiativa aparţinând fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla. Banii strânşi astfel urmau să fie folosiţi pentru spitale şi medicamente. Oficialii ministerului Sănătăţii precizau la momentul respectiv că pizza, shaorma, lactatele şi apa minerală nu vor fi incluse în lista alimentelor de tip fast-food, care va viza doar produsele cu o cantitate mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate, produsele de patiserie şi băuturile carbogazoase.

Totuşi, ministrul de la acea vreme s-a răzgândit, iar ideea a fost amânată. Pe 17 aprilie 2011, Cseke Attila, declara că introducerea taxei pe fast food a fost amânată întrucât este un proiect pe care nu îl consideră oportun în acest moment şi pentru care România nu este pregătită. El a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat.

Via REALITATEA.NET
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *