Spectacole

Teatrul dă soluții pentru viață

Trei zile în mijloc de săptămână, sala Teatrului Ginta Latină a fost arhiplină cu spectatori. Oameni de toate vârstele au venit să admire spectacolele montate în București. Marinela Țepuș, directoarea Teatrului Nottara a mărturisit că s-a îndrăgostit de Chișinău acum zece ani și întotdeauna și-a dorit să revină, iar acest turneu are ceva special. „Teatrul Ginta Latină ne-a invitat într-un moment destul de dificil pentru noi. Am adus la Chișinău o bulină pe care vrem să o împărțim tuturor. În spatele acestei bulinuțe buclucașe stă destinul nostru”, a afirmat teatrologul.

Bulina buclucașă

Din noiembrie 2014, Teatrul Nottara a trebuit să fie evacuat, în urma unei legi conform căreia clădirile mai vechi de 1940 primesc un grad seismic în funcție de anumite criterii. Clădirea teatrului a primit gradul I, cel mai grav, respectiv spectacolele nu mai pot fi montate în sediu. „Acum jucăm în tot Bucureștiul, în toată țara și, iată că, și dincolo de Prut. Partea bună a bulinei roșii este că a trezit sentimente de solidaritate în locuri unde nu ne-am așteptat. Dar am fost invitați în același fel la Bruxelles, Chișinău, Koln, jucăm și în alte teatre bucureștene”, a declarat Marinela Țepuș pentru ziarul TIMPUL.

La Chișinău, teatrul a venit cu trei spectacole care cuprind toate generațiile de actori. Potrivit echipei de actori, cele trei spectacole sunt extrem de diferite stilistic. „Am ținut neapărat să venim și cu un spectacol cu un text scris de un autor român. Și asta mi se pare important, pentru că trebuie să ne onorăm limba și dramaturgia autohtonă”, a adăugat Țepuș.

„Teatrul este o oglindă a noastră”

Printre spectacolele ce au fost rulate, se numără și „Funcționarul Destinului”. Dani Popescu, unul dintre actori, a menționat că acest spectacol este unul despre cupluri care fibrilează legăturile dintre soți. „Știm că, uneori, aceste legături sunt forțate. Recunosc că, și la mine în familie, sunt așa situații. Dar teatrul dă soluții pentru viață. Este o oglindă a noastră și nu se poate ca oamenii să nu se vadă și să nu învețe”, a subliniat actorul.

Mircea Andreescu ne-a vorbit despre o comedie cu trei actori care se petrece într-o sufragerie. „Vizitatorul” de Eric Emmanuel Schmitt se joacă de vreo zece ani, are peste 120 de spectacole, însă s-a jucat prima oară la Chișinău. „Personajele principale, jucate de actori mai în vârstă, sunt Freud și Dumnezeu. În timpul ocupației Vienei de hitleriști, se știe că, Freud a avut de suferit de pe urma atitudinii sale antinaziste. Spectacolul aparține unui soi de teatru mai nou. Noi ne-am oprit asupra problemelor pe care le-au ridicat ocupanții, nu doar de la Viena, ci și în alte țări”, ne-a relatat actorul de 77 de ani.

„Un pic prea intim”

Spectacolul „Un pic prea intim” este regizat de unul dintre cei mai în vogă regizori ai momentului, Cristian Juncu, – o comedie de o largă respirație cu un decor frumos, care atinge lucruri profunde cu o noblețe fină expuse sufletește. Spectacolul redă istoria unui personaj care lasă însărcinate trei femei în decurs de o săptămână: pe iubita sa, vecina de alături – o femeie căsătorită și studenta lui de 18 ani.

Personajul principal se tot întreabă cum s-a putut să se întâmple asta. Răspunsul l-au aflat spectatorii. „Un pic prea intim” este o piesă cu „un ceva care te face să nu te poți uita în altă parte”, după cum a citat ziarul New York Times, este o comedie despre prietenie și dorința carnală, dar și despre felul în care cele două nu pot fi asociate.

Unire culturală și spirituală

Zinaida Țărnă, şefa secţiei relaţii cu publicul al Centrului de Cultură şi Artă Ginta Latină a menționat că prin acest mic gest de găzduire a Teatrului Nottara din București, vrem să aducem mulțumire poporului român. „Nimic ce am face noi, nu vom putea să comparăm cu ce face poporul român din Basarabia. Promovarea culturii o să ducă mai degrabă la o Unire culturală și spirituală de care avem nevoie cel mai mult astăzi”, a declarat gazda. Zinaida Țărnă a spus că vrea să molipsească tinerii cu teatrul românesc. „Studenții în ziua de azi nu prea au bani pentru bilete, noi de această dată am oferit un număr mare de bilete la un preț accesibil, de 50 de lei. Turneul acesta a fost o confirmare că suntem egali în tot. Nu este diferență că e București și Chișinău. Eu vreau ca noi să ne simțim egali, curge același sânge. Avem aceleași năzuințe și cel mai mult mi-aș dori în viața asta să văd suflul comun de reîntregire”, a adăugat șefa secției.

În încheiere, actorii Teatrului Nottara din București au transmis următorul mesaj publicului din Chișinău: „O națiune care nu își susține teatrul este dacă nu o națiune moartă, aproape moartă, după cum a spus Lorca. Vă mulțumim că ne susțineți”.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *