Timpul Local

Tehnologiile informaţionale intră în sate

Este unul din cele 20 de puncte similare deschise în cadrul unui proiect-pilot iniţiat de către MTIC în colaborare cu UIT şi ÎS „Poşta Moldovei”.
„Mă bucur să văd tehnologiile informaţionale implementate şi în mediul rural. Apreciez foarte mult că, într-un termen atât de scurt, populaţia din 20 de localităţi beneficiază de acces la internet pe bandă largă. Acesta este un proiect pe care noi am dori să-l extindem şi în care ne vom strădui să investim mai mult”, a menţionat dl Hamadoun Touré.

Ministrul Alexandru Oleinic a ţinut să menţioneze că autorităţile vor continua acest proiect până la formarea centrelor de acces public la internet în toate oficiile poştale. „În baza oficiilor poştale, noi vrem să creăm o reţea unică prin care să aducem toate tipurile de servicii de stat la cetăţean. Dorim ca în următorii doi ani să transformăm toate cele 1500 de oficii poştale în puncte de acces public la informaţii”, a spus Alexandru Oleinic.

„Cei mai încântaţi sunt copiii. După ore, ei vin la oficiu ca să găsească informaţiile de care au nevoie. Dar nu numai copiii, din ce în ce mai mulţi maturi vin aici ca să vorbească prin internet cu cei plecaţi peste hotare”, spune directoarea Centrului de Poştă Străşeni, Emilia Harea.

Pe Constantin Dosca, un tânăr de 23 de ani, l-am surprins în timp ce naviga pe internet la unul dintre cele patru computere instalate în centrul din Lozova. „Internetul a devenit o parte componentă din viaţa mea. Cel puţin o oră sau două pe zi le petrec în faţa calculatorului”, precizează Constantin.

Proiectul-pilot pentru crearea a 20 de puncte de acces public la internet pe bandă largă în localităţile rurale ale RM a costat 295 de mii de dolari, dintre care 100 de mii au fost donaţi de către UIT. După finalizarea proiectului au fost deschise câte un punct de acces la internet în fiecare raion. Astfel, fiecare cetăţean poate beneficia de acces la internet, E-mail, Skype, îşi poate imprima, copia sau scana orice informaţie de care are nevoie. Mai mult decât atât, cei care încă nu ştiu cum să utilizeze aceste servicii pot veni la centru pentru a însuşi aceste deprinderi.

Recent, cu aportul UIT şi personal al secretarului general Hamadoun I. Touré, au fost deschise două laboratoare de calculatoare – la Universitatea Tehnică şi la Şcoala pentru copiii cu dizabilităţi din Visoca, Soroca, investiţie estimată la circa 20 de mii de dolari.
La inaugurarea laboratorului de la UTM, dl Hamadoun I. Touré a declarat: „Ne bucurăm că Moldova a anunţat drept prioritate dezvoltarea sectorului IT. Sunt scopuri mari. Eu cred că RM va reuşi să atingă aceste scopuri, mai ales că dvs. aveţi tot ce vă trebuie – voinţă politică, specialişti gata pregătiţi şi instituţii capabile să pregătească alţii noi”.

În cadrul acestui eveniment de la UTM, rectorul Ion Bostan i-a acordat lui Hamadoun I. Touré titlul onorific de doctor honoris causa.

UIT este organizaţia specializată a ONU în domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei şi întruneşte peste 200 de state membre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *