Internațional

Temperaturi anormale de ridicate. Munții Alpi au rămas fără zăpadă

Imagini neobișnuite pentru această perioadă a anului în munții Alpi, unde nu este zăpadă aproape deloc, iar din cauza vremii neobișnuit de calde iarba verde acoperă munții.

Lipsa zăpezii pe vârfurile munților a provocat bătăi de cap operatorilor de pârtii de schi și admiratorilor albului alpin.

Imaginile surprinse în Innsbruck în Austria, Villars-Sur-Ollon și Crans-Montana în Elveția și Lenggries din Germania arată munții acoperiți de iarbă verde și fără zăpadă. Absența aproape totală a zăpezii provoacă îngrijorări cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra evoluției temperaturilor anormale acestei perioade. Din Franța până în Polonia, multe zone ale Europei se bucură în prezent de vreme mai degrabă pentru tricou decât pentru geacă. În Polonia s-au atins  maxime zilnice de două cifre, în ultimele zile fiind mai mult de 10 grade Celsius.

Aproape absența zăpezii a reînnoit îngrijorările cu privire la impactul temperaturilor sezoniere anormale legate de schimbările climatice.

Pe o fâșie care se întinde din Franța până în Polonia, multe părți ale Europei se bucură în prezent de vreme frumoasă și caldă.

Mercurul din Polonia a atins maxime zilnice de două cifre, depășind 10 grade Celsius în ultimele zile. 

MeteoSuisse, prognoza statului elvețian, a indicat unele dintre cele mai calde temperaturi din toate timpurile în această perioadă a anului. 

Laurent Gillieron/' KEYSTONE / LAURENT GILLIERON
Stațiunea alpină Villars-sur-Ollon, Elveția, sâmbătă, 31 decembrie 2022. Laurent Gillieron/’ KEYSTONE / LAURENT GILLIERON

O stație meteo din Delemont, în zona Jura de la granița cu Franța, a atins deja o temperatură medie zilnică record de 18,1 grade Celsius în prima zi a anului.

MeteoSuisse a glumit pe blogul său: „Această trecere a noului an aproape te-ar putea face să uiți că este apogeul iernii”.

Meteo France spune că în Alpii de Sud și, în Alpii de Nord, versanții de peste 2.200 de metri, au înregistrat ninsori aproape normale. 

Dar zăpada lipsește în mod semnificativ la altitudini mai joase din nordul Alpilor și de-a lungul Pirineilor, mai adaugă sursa citată.

Oamenii de știință au „legat” aceste temperaturi anormale de ridicate și schimbări climatice cu omul.

Ei spun că evenimentele meteorologice extreme vor deveni mai frecvente, intense și mai lungi, cu excepția cazului în care guvernele și oamenii își reduc drastic emisiile de carbon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *