Ţigările de contrabandă “Jin Ling” din R. Moldova au invadat pieţele din România
Pe lângă ţigările cu timbu ucrainean, piaţa neagră din România a fost inundată de ţigări marca Jin Ling aduse din Republica Moldova. Potrivit autorităţilor europene, ţigările Jin Ling sunt produse în spaţiul fostei URSS şi sunt destinate în întregime pieţei ilegale din Uniunea Europeană.
Ţigările Jin Ling, atât cele provenite din magazinele duty-free din Ucraina cât şi cele cu timbru ucrainean, se vând la preţul de şapte lei pachetul. De asemenea, contrabandiştii mai vând ţigări marca Viceroy, cu timbru fiscal ucrainean, la preţul de 8 lei pachetul.
În ultima perioadă, pe piaţa neagră au început să apară pachete de ţigări Jin Ling aduse din Republica Moldova, având inscripţii împotriva fumatului în limba română. Şi aceste ţigări sunt vândute cu 7 lei pachetul. Un semn clar că, în ultima vreme, contrabanda a atins cote nemaiîntâlnite, din moment ce ţigările din Republica Moldova au ajuns în celălalt capăt al ţării, taman la Satu Mare.
“Îmi vine să râd când văd la televizor tot felul de şmcheri spunând că statul luptă împotriva contrabandei, iar eu îi văd zilnic pe ţiganii din Piaţa Someş vânzând ţigări cu timbru ucrainean, fără ca cineva să le facă ceva. De ceva vreme vând la greu ţigări Jin Ling aduse din Republica Moldova. Mă tot întreb pe unde intră în ţară aceste ţigări moldoveneşti şi cum naiba ajung în Satu Mare, traversând jumătate de ţară”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un comerciant din Piaţa Someş.
Ţigările Jin Ling, o problemă majoră pentru UE
Ţigările Jin Ling nu au nici o piaţă de desfacere legală în Europa. Acest brand nu şi-a făcut niciodată reclamă şi nu pot fi găsite în magazine. Sunt vândute numai în mod ilegal – traficate de către grupări care speră la câştiguri imense prin vânzarea unor ţigări fără licenţă, fără accize şi taxe, pe piaţa neagră din Europa. Potrivit unei investigaţii realizate de reporterii Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, ţigările Jin Ling sunt produse în mod legal în fabrici ruseşti şi ucrainene, dar sunt destinate pieţii ilegale europene. Oficiali ai Biroului Anti-Fraudă al Uniunii Europene (OLAF) au format un Task Force dedicat problemei Jin Ling. Traficul cu Jin Ling “a devenit o problemă majoră în UE cauzând pierderi importante pentru bugetele naţionale dar şi pentru bugetul UE”, susţin reprezentanţii OLAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!