Timpul Local: Ceadâr-Lunga, Căușeni, Bălți, Criuleni

Ceadâr-Lunga
Opt milioane de lei în modernizarea producției și deschiderea noilor locuri de muncă va investi un agent economic din Ceadâr-Lunga.
Compania „Azamet-Pro” intenționează să realizeze un proiect de modernizare a producției existente de prelucrare a deșeurilor din industria vinicolă, în scopul de a face ca producția să fie fără deșeuri. Instalarea echipamentelor suplimentare va permite deschiderea a 30 de locuri de muncă noi.
Această companie este una dintre primele care a beneficiat de oportunitățile noii legi „cu privire la investiții”. Adunarea Populară a Găgăuziei a autorizat Comitetul Executiv să încheie cu compania un contract de investiții, care prevede că aceasta va primi o subvenție pentru compensarea parțială a mijloacelor investite în producție.
Direcția principală a proiectului companiei „Azamet-Pro” este colectarea, prelucrarea și exportul semințelor de struguri, producția uleiurilor din semințele de struguri și nuci, și producția de făină din semințe de struguri.
Gaguzinfo.md
Criuleni
Opt biblioteci din raionul Criuleni au fost antrenate în primul atelier de instruire mediatică, lansat pe 1 noiembrie în cadrul Programului Novateca.
Potrivit organizatorilor, subiectele de pe agenda instruirilor sunt diverse şi necesare bibliotecarilor, care urmează să fie receptori, dar şi creatori de mesaje media.
„Educaţia mediatică se referă la procesul de accesare, analizare, evaluare a ştirilor, creând mesaje corecte din punctul de vedere al impactului asupra membrilor comunităţii, bazate doar pe fapte concrete. Misiunea bibliotecarilor va fi să încurajeze oamenii să pună întrebări în legătură cu ceea ce urmăresc la televizor, citesc sau ascultă. Educaţia mediatică urmăreşte dezvoltarea unei culturi mediatice, ceea ce este foarte necesar pentru societatea noastră”, a menţionat Daniela Galai, reprezentant IREX Europe (organizaţie internaţională care realizează proiecte sociale inovaţionale).
După trei runde de instruire, serviciul „Educație mediatică în biblioteci” urmează să fie pus în aplicare la Criuleni, iar bibliotecarii care vor înregistra indicatori de performanţă vor beneficia de premii materiale.
MOLDPRES
Bălți
Primăria municipiului Bălţi a lansat recent un concurs pentru cea mai bună iniţiativă a tinerilor. Concursul se va desfăşura pe cinci categorii şi are scopul să stimuleze participarea generaţiei tinere în viaţa şi dezvoltarea localităţii.
Potrivit Direcţiei educaţie, tineret şi sport de la Primăria Bălţi, rezultatele concursului vor fi anunţate la 21 noiembrie, în cadrul unei festivităţi.
Participanţii vor putea concura la categoria „Cea mai activă organizaţie de tineret din Bălţi”, fiind nevoie să prezinte proiectele realizate pe parcursul anului 2016.
Alt compartiment al competiţiei prevede prezentarea celor mai relevante iniţiative realizate de tineri în municipiu. Aici vor putea concura grupuri de elevi, studenţi sau reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au lansat în anul curent idei importante pentru comunitate.
De asemenea, în cadrul concursului vor fi desemnaţi cei mai buni activişti din oraş şi vor fi selectate cele mai interesante spoturi şi postere despre Bălţi, create de tineri.
Tradiţional, în fiecare an, în luna noiembrie, Ministerul Tineretului şi Sportului susţinut de autorităţile locale desfăşoară mai multe acţiuni menite să evidenţieze şi să încurajeze performanţele tinerilor. În această perioadă este decernat Premiul naţional pentru tineret, fiind selectată şi Capitala naţională a tineretului pentru următorul an.
MOLDPRES
Căușeni
Spitalul raional şi Departamentul Situaţii Excepţionale din Căuşeni au încălzire şi apă caldă din surse regenerabile de energie datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană. Acestea sunt cele mai mari instituţii publice beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Cel mai mare bloc al Spitalului raional Căuşeni, responsabil de circa șase mii de persoane anual, a fost conectat la sistemul de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară.
Departamentul Situaţii Excepţionale este al doilea beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă în oraşul Căuşeni. Instituţia a trecut la încălzirea cu biomasă şi, odată cu aceasta, şi-a extins suprafaţa încălzită. De asemenea, aici au fost montate colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară.
Centralele termice de la ambele instituţii vor încălzi ecologic o suprafaţă de peste 7.000 m2. Valoarea totală a investiţiei în instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile în or. Căuşeni a fost de 202,698 euro, din fonduri europene, contribuţia comunităţii fiind de 40,500 euro.
Timpul.md