Cultură

Tinerii discută despre problemele din comunitate

Astfel, cu ocazia Săptămânii Tineretului, recent, Biblioteca ,,Transilvania” în cadrul proiectului ,,Salonul de Lectură”, coordonat de profesoara de limba şi literatura română, Alexandra Tănase, a găzduit elevi, părinţi şi profesori, care au discutat acest generic într-un program de dezbateri. Actorii principali, un grup de liceeni din clasele a X-a de la liceele ,,Gaudeamus” (elevi ai prof. Alexandra Tănase) şi ,,Vasile Alecsandri” (însoțiți și ghidați de prof. Silvia Strătilă) şi-au încercat forţele în arta retorică şi au manifestat pledoarii pe parcursul a cinci runde. Subiectul discuțiilor a vizat implicarea tinerilor în soluţionarea problemelor comunităţii. 

Aceștia au menționat că sunt foarte afectaţi de situaţia actuală din societate și resimt dezinteresul, dezamăgirea şi pasivitatea comunității ca răspuns la schimbările nefaste ce se produc în jurul lor. Tinerii consideră că ar trebui schimbată mentalitatea noii generații, astfel ca ei să tindă permanent spre dezvoltarea personală și să reziste viciilor şi ispitelor sec. al XXI-lea. În cadrul întrunirii s-a discutat și despre tehnologiile informaţionale și influența lor asupra adolescenților. Aceştia deseori abuzează de posibilităţile și facilitățile internetului, riscând să degradeze atât intelectual, cât şi moral. Tinerii participanţi la dezbateri au depistat soluţii avantajoase şi utile de acumulare a cunoștințelor şi experienţei, precum şi de petrecere a timpului liber – voluntariatul. Cât ar părea de ciudat, asemenea acțiune benevolă a intrat în vogă şi se bucură de acelaşi succes în rândul unei tabere de tineri, precum viaţa de noapte (distracţiile de club, cafenele, restaurante etc.) în cealaltă tabără. Acest fapt demonstrează că încă nu e totul pierdut. În timp ce unii fac check-in prin localuri, care mai de care mai populare, ceilalţi fac ,,check-in” în CV-urile lor cu vreo nouă activitate de dezvoltare personală.

A fost, de asemenea, discutată și relația dintre tineri şi autorităţi. Participanţii la dezbateri au subliniat că problemele lor deseori sunt neglijate de guvernanţi sau abordate parţial. Mai mult, ei sunt deseori manipulaţi şi folosiţi în scopuri politice.
În final, liceenii au subliniat că trăim împreună în aceeaşi comunitate, astfel că problemele şi preocupările tinerilor ar trebui să implice întreaga societate.

Cei mai activi liceeni în cursul dezbaterilor au fost premiaţi cu diplome, iar finalul a fost încununat cu un recital de poezie din creaţiile lui Mihai Eminescu, Ion Minulescu, Ana Blandiana, Nichita Stănescu şi Aurel Rău.

Tina Parfeni,
studentă anul IV, ULIM
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *