Tiraspolul pretinde că autoritățile de la Chișinău ar avea datorii pentru energia electrică
"Am depistat că în ultima perioadă sunt mari întârzieri la plata furnizărilor de energie electrică. Pe conturile firmei Energokapital intrările de valută au loc cu mari întârzieri", a declarat Aleksei Melnic, prim-vicepreşedintele aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol, citat de postul de televiziune TSV
Totodată, acesta a menţionat şi faptul că firma Energokapital ar avea datorii mari la plata gazelor naturale, folosite de Centrala de la Cuciurgan pentru producerea energiei electrice, precizează portalul de știri economice Mold-Street.
Alexei Melnic nu a oferit însă cifre concrete şi dacă s-au luat măsuri pentru a soluţiona problema.
Acuzaţiile funcţionarilor de la Tiraspol nu au fost deocamdată comentate de autorotăţile de la Chişinău.
În acelaşi timp, administraţia de la Tiraspol este foarte afectată de pierderea contractului de livrare a energiei electrice consumatorilor din Republica Moldova (de pe malul drept al Nistrului).
Or, acestea asigurau circa o treime din intrările de valută în regiune şi 20% din veniturile bugetare.
În consecinţă, Tiraspolul s-a adresat deja la Moscova pentru a obţine asistenă financiară suplimentară.
Anterior autorităţile din regiunea separatistă au susţinut că licitația pentru furnizarea de energie electrică în Moldova ar fi fost desfăşurată cu încălcări, iar decizia de a renunţa la furnizorul din Transnistria ar avea conotaţii politice, fiind îndreptată contra Rusiei.
Pe de altă parte, gigantul rus Inter RAO EES nu a comentat pierderea de către subsidiara sa a contractului de furnizare a energiei electrice.
"Inter RAO se abţine de la comentarii", a declarat pentru Mold-street, Nikolai Gorelov, şeful serviciului de presă al gigantului rus. Acelaşi răspuns l-a dat şi Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.
Cât despre datoria Energocom faţă de Energokapital, apoi ultima a dat în judecată compania statului încă la începutul anului 2016, pretinzând plata a circa 16 milioane dolari şi a unor penalităţi de peste şapte milioane lei.
Datoria a fost achitată cu întârziere, iar Energokapital a pretins plata penalităţilor.
Judecătoria sectorului Centru a decis că Energocom este obligată să achite firmei Energokapital circa şase milioane de lei, penalități și dobânzi de întârziere.
În schimb instanța a respins ca neîntemeiate pretențiile Energokapital privind recuperarea prejudiciului de la Energocom. Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţe.
Amintim că din noiembrie 2014, firma Energokapital din Tiraspol a devenit furnizorul principal de energie în Republica Moldova.