TOP cele mai BUNE pâini din lume
Roti, pâinea nedospită
Roti este o pâine nedospită (fără drojdie), făcută din făină de grâu şi gătită de obicei pe o suprafaţă de metal unsă cu unt. Aceasta poate fi găsită în multiple ţări, inclusiv în India, Indonezia, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Thailanda şi Indiile de Vest. Una dintre cele mai populare feluri de roti este cea din Malaezia, unde această pâine poate fi găsită în zeci de forme. Roti poate fi gătită cu ou (roti telur) sau cu ceapă (roti bawang), însă roti tradiţională este cea care se serveşte cu dhal (sos curry cu linte roşie) şi/sau cu un sos curry cu carne şi se numeşte roti canai.
Tortilla, turta cu mălai
Nu poate fi nimic mai bun (sau mai mult mexican) decât gustul unei tortilla de porumb fierbinte, scoasă din cuptor. O tortilla proaspătă, gătită până când capătă un aspect crocant, aproape că se topeşte în gură. Tortilla este cel mai important tip de hrană în Mexic, reprezentând simbolul unei legături puternice cu un trecut de peste 2500 de ani. De asemenea, acest tip de pâine este principala sursă de hrană pentru mulţi mexicani, în special, pentru cei din regiunile rurale. Pe lângă faptul că este un produs alimentar, tortilla e folosită şi în calitate de recipient pentru fripturi, carne la grătar, legume, guacamole, cartofi, orez – pentru aproape orice care poate fi pus într-o tortilla pliată în două. Originea acestei pâini se consideră a fi în zonele muntoase centrale din Mexic şi, chiar dacă metoda pregătirii s-a schimbat considerabil odată cu apariţia noilor tehnologii, ingredientele au rămas aceleaşi.
Naan, o lipie… pretenţioasă
Pâinea naan este de provenienţă indiană şi este răspândită în toată Asia Centrală şi de Sud. Adevărata pâine naan trebuie să fie gătită de-a lungul pereţilor unui cuptor special, numit tandoor. Puteţi găti naan şi într-un cuptor obişnuit, însă riscaţi ca rezultatele să vă dezamăgească. Chiar şi indienii get-beget aleg să savureze pâinea naan în restaurante, astfel încât puţine case sunt echipate cu un tandoor. Naan este asemănătoare lipiei sau pitei, dar are un gust specific, uşor dulce, datorită mierii din aluat şi o moliciune deosebită, dată de iaurtul care e încorporat în compoziţie. Există multe variante de naan: de la naan fără condimente la naan cu seminţe de chimen negru, de fenicul, de ceapă neagră sau de anason, coriandru, usturoi etc.
Bagel, covrigii opăriţi
Chiar dacă au fost inventaţi în Europa, covrigii au devenit populari la începutul secolului XIX în New York. Şi, odată ce aţi avut ocazia să-i gustaţi aici, cu greu vă veţi bucura de acelaşi gust în altă parte. În principiu, un bagel clasic constă dintr-un inel simplu de aluat care mai întâi se fierbe, apoi se dă la cuptor. La final, fie că e lăsat aşa cum este sau se acoperă cu diverse finisaje, de la seminţe de susan până la ciocolată. Tăiat în două, un bagel poate fi umplut cu cremă de brânză, gem, mezeluri, salate, peşte afumat etc.
Aceşti „covrigi” îşi au originea în comunităţile evreieşti din Polonia secolului XVI, iar în perioada recentă au făcut carieră în Marea Britanie, Statele Unite şi Canada, ca pâinici pentru micul dejun.
Bagheta, universal de delicioasă
Toate brutăriile au în vânzare baghete. Sunt lungi şi subţiri şi absolut delicioase, mai ales dacă sunt consumate în primele patru ore de la coacere. Baghetele pot fi păstrate mai mult timp într-o pungă de plastic sau de hârtie, însă crusta devine moale. În schimb, dacă le lăsaţi descoperite, acestea vor deveni curând foarte tari. Anume în această condiţie baghetele sunt savurate de către francezi la micul dejun.
Campioana din… secară
Fiind în exil în California, SUA, în 1941, dramaturgul german Bertolt Brecht a mărturisit că ceea ce i-a lipsit cel mai mult în America a fost pâinea patriei sale… Acest fapt nu va surprinde pe nimeni care a gustat vreodată pâinea germană, care e campioana lumii, în liga pe care o reprezintă. Este gustoasă şi texturată, pregătită dintr-un amestec de făină de grâu şi de secară, şi este disponibilă în peste 300 de varietăţi. În comparaţie cu alte tipuri de pâine, pâinea integrală de secară este pregătită pe aburi în loc să fie coaptă. Acest lucru îi conferă o culoare specifică neagră şi un aspect puhav şi ademenitor. În Germania, pâinea nu este considerată un aliment de acompaniament, ci un element important al unei diete sănătoase.
Elena Sărăteanu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!