Tortura unei fecioare. Îngrozitoarea dramă a Teodosiei Magari, principala susținătoare a partizanilor basarabeni ai grupării ”Armata din Pădure”. Istorii necunoscute
Să fie acesta un caz unic în Europa?
În anii 1949-1951, dar și mai devreme, Teodosia Magari, din Recea, Strășeni, a oferit casa pentru adăpostirea clandestină a partizanilor din organizația de rezistență antisovietică ”Armata din Pădure”.
Și nu numai atât. Fedosa Magari a fost unul dintre principalii agenți de asigurare cu produse alimentare, dar și bucătăreasa grupului de combatanți amplasați permanent în profundă clandestinitate, în pădure – fapt imputat ostentativ de către tribunalul militar sovietic, care a judecat-o ulterior.
Era o tânără de 26 de ani, necăsătorită, profund evlavioasă, făcându-și cruce la orice semn al Domnului, la orice răscruce a satului, și care locuia singură într-o căsuță separată de fratele mai mare, în gospodăria părinților plecați din viață. Satul îi zicea simplu: Fedosa.
Învățase patru clase românești, iar după invazia sovietică n-a mai găsit necesitatea de a însuși și scrisul lor rusesc. Astfel noii stăpâni ai Basarabiei române i-au zis și au scris-o întotdeauna ”negramotnaya”, adică necărturară, deși cele patru clase românești o plasau deasupra celor cu șapte clase rusești – asta e o altă discuție.
A fost arestată după marea confruntare a partizanilor cu trupele Securității, care avuse loc în noaptea de 6 aprilie 1951, în gospodăria surorii sale, Elizaveta, arestată apoi și judecată cu asprime. Confruntarea s-a soldat cu un mort și un rănit din partea securiștilor și cu un rănit din rândul combatanților. (Mortul zace și astăzi într-un mormânt solemn, în parcul central din Strășeni).
Securistul rănit în lupta aceea era chiar colonelul Jeglov, șeful departamentului de luptă cu ”banditismul” al Ministerului Securității din RM, ulterior fiind zugrăvit în filmul de cult sovietic ”Mesto vstreci izmeniti nelzea”, de către artistul V. Vysotski.
Un tribunal militar sovietic – adică un complet format numai din venetici – a judecat-o fără milă, alături de prietenii săi luptători, condamnându-i la 25 de ani de închisoare cu confiscarea averii și cu privarea de drepturile cetățenești pe încă 5 ani.
Cazul extraordinar a constat în următoarele. Când au arestat-o, securiștii au maltrata-o atât de rău, încât Fedosa a fost de acord cu tot ce i-au scris ei în procesele verbale, semnându-le fără să știe ce semnează.
La judecată, șeful tribunalului a ridicat-o în picioare, urlându-i în față:
– Curvo!, ia spune cum ai deservit tu bandiții, acasă la tine, dar și în pădure!
Și ca să-i ”ușureze” povestirea, a întreabat-o batjocoritor:
– Cu Scridon te-ai culcat?
– Nu m-am culcat, a răspuns Fedosa.
– Cum nu…? Eu citesc în procesul verbal ceea ce ai spus anchetatorului: ”m-am culcat”? – a strigat ”justițiarul”. Dar cu Fănase te-ai culcat? – a continuat.
– Nu m-am culcat nici cu Fănase… – răspunde timid Fedosa.
– Dar cu Neculae…? Dar cu Gavril…? Dar cu toți bandiții voștri, pe care i-ai primit în patul tău acasă și în pădure, Cine s-a culcat cu tine, târfo…? – a zbierat ocupantul.
– Eu…nu m-am culcat cu nimeni… – Fedosa abia dacă mai putea răspunde, strivită de strigătele militarilor judecători. Eu NU am avut bărbat în viața mea, sunt VIRGINĂ…
– Cum…! Tu, virgină…? Ha-ha! Ha-ha! Ha-ha-ha…!
Drept urmare, tribunalul a dispus să se efectueze, imediat, examinarea medicală de stabilire a virginității Fedosiei Magari. Chiar atunci (!!!), cu prețul întreruperii ședinței…
Controlul medical de urgență al Fedosei l-a efectuat nu vreun expert juridic, independent și imparțial, ci chiar medicul Ministerului Securității!
Ce să mai cauți un expert, când URSS-ul arde de impertinența unei ”curve”, și-ar fi zis șeful tribunalului…
Medicul însă s-a dovedit a fi o persoană onestă, probabil, sau avea dreptul la o marjă de independență în problemele sale profesionale. A examinat pacienta și a scris adevărul, contrar așteptărilor tribunalului.
În scurt timp sosește și rezultatul controlului, confirmat prin semnătura medicilor/medicului șef al policlinicii și ștampila instituției. Iată textul:
”Certificat
Prin prezenta se adeverește că tov. Reiderman, medic-ginecolog al policlinicii Ministerului Securității al Moldovei, la data de 28 august 1951, a examinat-o pe cet. Magari Feodosia Gheorghievna, a.n. 1925. În cadrul examinării, s-a stabilit că virginitatea ei nu este afectată” – (ce e bolduit, în original e subliniat.
La vârsta de 26 de ani, deși trăise numai printre bărbați, iată că Fedosa Magari era fecioară. Au amuțit toți justițiarii! Incredibil pentru tribunalul ocupanților, care a schimbat imediat tonul ședinței.
Sovieticii nu puteau să priceapă motivul apropierii acestei (și altor) femei de atâția bărbați, fără măcar a se culca cu ei (ceea ce ar fi fost omenește de altfel)!
Fără credință în Dumnezeu și în rol de ocupanți, aceștia nu puteau să vadă și nici nu-i interesa inocența luptătorilor noștri pentru dreptate. Credința în Dumnezeu și respectarea strictă a tradițiilor creștine românești a predominat în inimile vitejilor basarabeni, care s-au jertfit în lupta sfântă pentru eliberarea pământului Basarabiei de sub cizma sovietică.
N-am mai auzit asemenea lucruri să se întâmple, bunăoară, nici în Mișcarea de Rezistență antihitleristă, puternic dezvoltată în mai multe țări ale Europei, în WW2.
Sau poate, altcineva cunoaște..?
Notă: Despre lupta eroică a organizației de rezistență armată antisovietică ”Armata din Pădure”, în anii postbelici, am scris cu alte prilejuri și am avut câteva emisiuni radio.
Luptătorii activau în zona codrilor, la conexiunea raioanelor Strășeni, Orhei, Bravicea și Călărași. Organizația includea circa 100 de persoane, constituite în grupuri și plutoane paramilitare, cu misiuni diferite. 10-15 sau până la 20 de luptători se amplasau permanent la bazele din pădure, amenajate și înzestrate în stil militar. Cele mai importante locații ale partizanilor se aflau în pădurile Larga, de lângă Recea, Lopatna, de lângă Cobâlca (astăzi Codreanca), Ghirești, de lângă Tătărești, Hudoc, de lângă Gălești etc. În ciocnirile sângeroase cu trupele Securității, au căzut 3 luptători și au fost mai mulți răniți. Prins de Securitate, Spiridon Magari a fost condamnat la moarte. Alții –inclusiv Teodosia Magari – au fost condamnați la 25 ani de închisoare politică. După ce au fost prinși, zeci de combatanți au fost condamnați la diverse termene în Gulag.
După publicarea acestui articol, la 9 ianuarie 2019, pe Facebook, dar și în ziarele Timpul, Gazeta de Chișinău și revista Destin Românesc, am fost contactat de mai multe persoane interesate de acest destin eroic și original, inclusiv de o nepoată de a Fedosei, care poartă nick-ul Ariadna Ariadna, și care ne-a oferit mai multă informație, inclusiv niște fotografii din viața ulterioară a eroinei.
Le mulțumim pe această cale!
Sursa Podul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!