(Tot ce-ai știut era greșit) 12 motive științifice de ce ar trebui să te ferești de pisici
În creierul tău locuiesc milioane de protozoare, dar una în special, numită Toxoplasma gondii, manipulează comportamentul tău și te obligă să-ți placă pisicile.
Acest parazit, care trăiește în 30 până la 50 la sută din creierele umane din lume, se poate reproduce doar în tractul digestiv al pisicii. Și, la fel ca multe alte ființe, vor să supraviețuiască, așa că trebuie să continue să se reproducă. Dar dacă trăiește în creierul uman, cum se poate reproduce? Uite aici apar pisicile.
Oamenii de știință au studiat comportamentul T. gondii în creierul rozătoarelor, animale care în mod normal se tem de pisici și au descoperit rezultate extraordinare.
T. gondii manipulează creierul rozătoarelor și le elimină teama lor de pisici, acestea au un timp de reacție mai lent și au devenit atrase de mirosul de urina de pisică. Astfel, curajosul șobolan, manipulat, crede că se poate împrieteni cu dușmanul său de moarte. Dar, până la urmă tot este mâncat de pisică.
Același efect îl au acestea și asupra oamenilor. Te fac să iubești pisicile.
2. Pisicile care te îmbrățișează, nu te iubesc, de fapt
Ai putea crede că pisica este singura ta prietenă în timp ce ești singură într-o sâmbătă seara și te uiți la un film dramatic, dar ea, de fapt, te place la fel de mult ca orice pasiune pe care le-ați avut vreodată: adică deloc.
Faptul că pisica ta se freacă de tine nu are nimic de-a face cu afecțiunea ei pentru tine. Pisicile au un simț al mirosului, astfel încât pisica ta secretă o substanță ca nici o altă pisică să nu se mai apropie de tine.
Când se lipește de corpul tău, ea vrea să arate că te deține. Ești proprietatea ei.
Relația voastră este emoțional abuzivă, și tu nici nu ți-ai dat seama de asta.
3. Modul în care pisicile își arată dragostea lor este cu adevărat înfiorător
Sigur, pisicile te pot iubi. Dar îți arată dragostea printr-o privire goală, și apoi clipește la tine. Asta este. Asta-i afecțiune.
„Sărutul kitty” îți oferă informații despre cum se simte pisica ta. Dacă pisica clipește la tine, e un lucru bun, dar dacă nu o face, ea își arată dominația ei și poate fi agresivă. Dacă pisica se uită la tine pentru prea mult timp, ea îți spune să pleci.
Toate aceste mișcări subtile ar putea fi greu de distins, dacă nu te uiți suficient de atent și de aproape – ceea ce nu poți face pentru că dacă te uiți în ochii unei pisici pentru prea mult timp ar putea să te atace.
4. Dacă locuiești singur cu pisica ta și mori, aceasta te va mânca
După ce o româncă a murit în 2008, pisica ei a mâncat întreg cadavrul ei. Cei care locuiesc singuri și dețin o pisică trebuie să știe: Dacă mori de unul singur în casă, nimeni nu va ști imediat, astfel încât organismul tău va sta acolo timp de mai multe zile. Pentru că nu mai ești viu, nimeni nu va fi să hrănească pisica. Ea va flămânzi.
Potrivit unui fenomen numit „prădare post-mortem”, o pisică va mânca trupul mort după una sau două zile după ce mori. Nu contează cât de bun proprietar ai fost. Acum ești doar… mâncare.
Studiile arată că un câine aflat în aceeași situație va aștepta mai mult timp până să atace corpul, așa că e posibil ca cineva să depisteze situația până când câinele va realiza că moare de foame.
Dar pisica ta? E un sălbatic nerăbdător, fără milă. Nu te mai simți în siguranță locuind singur cu pisica ta, nu-i așa?
5. Pisicilor nu le plac lucrurile dulci, ceea ce înseamnă că nu le plac nici deserturile, și toată lumea știe că nu poți avea încredere în cineva care urăște desertul
Toate mamiferele au numărul necesar de receptori de gust pentru a detecta dulceața. Cu toate acestea, pisicile n-au. Ele dispun de perechi de aminoacizi care alcătuiesc în ADN o genă numită Tas1r2, care oferă abilitatea de a distinge gustul dulce ca cel al unei prăjituri cu ciocolată. Cui nu-i place prăjitura cu ciocolată? Monștrilor. Ca și pisicilor.
În schimb, pisicile adoră aroma de adenozin trifosfat (ATP), un compus care furnizează energie în toate celulele vii și acționează ca un semnal pentru carne. Oamenii nu pot detecta sau gusta ATP, astfel încât dorința noastră de a devora lucrurile vii este cu mult mai mică decât dorința unei pisici. Ceea ce are sens, deoarece pisicile sunt cei mai vicioși ucigași cu sânge rece.
6. Pisicile ucid o mulțime de animale nevinovate fără niciun motiv
Pisicile sunt vânători înnăscuți. Un studiu din 2013 a relevat faptul că în fiecare an, pisicile domestice ucid 20,7 miliarde de animale mici, inclusiv șoareci și veverițe, și 3,7 miliarde de păsări. Pisicile sunt de fapt criminalul numărul 1 al acestor animale.
Pisicile petrec o treime din ziua lor omorând animale și nu fac asta pentru că le este foame. Ele o fac pentru că au chef.
7. Pisicile sunt iritante
Pisicile știu că sunt bune la vânătoare. Multora dintre voi, probabil, li se pare „drăguț”, atunci când aduc prada lor și o lasă la ușa dumneavoastră.
Dar pisica ta nu-ți aduce șoarecele mort ca un cadou pentru că te iubește. Ea ți l-a adus pentru că știe că tu nu ai fi în stare să vânezi pentru ea.
Ea îți spune că ești incapabil de ceva ce nici măcar nu ai știut că ai putea fi incapabil.
8. Pisica ar putea să te molipsească de o boală fatală
Vă amintiți de paraziții T. gondii? În mod normal, nu îi afectează pe acei oameni în al căror creier trăiesc (bine, cu excepția că te face să iubești pisicile), deoarece sistemul imunitar știe cum să-i facă față.
Cu toate acestea, pentru acele persoane ale căror sistem imunitar nu poate face față, expunerea la parazit poate provoca o boală numită toxoplasmoza. Aceasta poate da simptome ușoare asemănătoare gripei, tulburări psihice cum ar fi schizofrenia și depresia, sau suicidul.
Poți lua această boală când strângi de pe urma pisicii.
9. Torsul pisicii este manipulativ
Pisicile știu de mici cât este de important torsul, dar și cât este de manipulativ.
Oamenii de știință au studiat modul în care persoanele reacționează la torsul unei pisici amestecat cu un strigăt ascuțit. În mod normal, pisicile doar torc, dar atunci când au nevoie de ceva important, acestea includ un anumit fel de strigăt împreună cu torsul.
Pisicile știu cât de sensibili suntem la nevoile copiilor care plâng, așa că încearcă să ne păcălească să le acordăm atenție plângând ca niște copii.
În cadrul studiului, proprietarii pisicilor au reacționat mai prompt într-o situație când torsul pisicii includea și plâns. Pisicile au luat ceea ce ne face mai slabi și le folosește pentru a ne controla.
10. Pisicile sunt cele mai stupide ființe
Pisicile sunt singuratice. Ele prosperă în condiții solitare, astfel încât creierul lor nu a fost nevoit să dezvolte instrumentele necesare pentru a se adapta într-un mediu social.
Creierul mai multor animale sociale, cum ar fi câinii, a trebuit să crească în timp pentru a învăța în mod corespunzător modul de a socializa. Deci, creierul social – cu minunate abilități de împrietenire – este mai mare decât creierul unei pisici.
Se pare că pisicile au un creier mic și prost.
11. Știi că, atunci când îți place de cineva, ești atras de mirosul lui? Ei bine, pisicile urăsc mirosul tău
Imaginează-ți că ai un prieten pe care-l iubești. Imaginează-ți că dormi în apartamentul său, pe perna lui, și imaginează-ți cât de bine miroase perna.
Acum, imaginează-ți că te trezești dimineața și mergi acasă încă mirosind perna. Probabil că nu vrei să scapi de miros, corect?
Ei bine, acesta este motivul pentru care pisicile întotdeauna se ling și nu este pentru a se curăța. Este pentru a scăpa de mirosul uman. Pisicilor nu le place mirosul tău. Acest lucru înseamnă că nu te plac.
12. Lui Iulius Cezar, Alexandru cel Mare, Genghis Khan, Mussolini și Hitler le era frică de pisici
Toate aceste personalități au suferit de Ailurophobia – teamă de pisici.
În cazul în care acești lideri, care variază de la eroi la dictatori, se temeau de pisici în timpul vieții lor, poate că într-adevăr ar trebui să începem să ne gândim cât de îngrozitoare sunt.
Elitedaily.com