Timpul Liber

(Traseu turistic) Un weekend de neuitat în sudul Moldovei

Urmând acest traseu veți putea descoperi „pustiul geţilor” de altădată, Bugeacul de astăzi, unde veți rămâne fascinaţi de densitatea istoriei acestor meleaguri sudice. Anume aici strămoşii noştri, geto-dacii au dat mai multe bătălii de mare răsunet pentru lumea antică.

Sudul nostru, ca şi întreaga Țară a Moldovei, a fost mereu un bastion de apărare a creştinătăţii şi libertăţii acestui neam. Nenumărate războaie au fost câştigate în „pustiul geţilor” – contra armatelor generalului macedonean Zopyrion şi a regelui Traciei Lisimah, contra hunilor şi altor triburi nomade, contra turcilor şi tătarilor, cazacilor şi altor popoare, dornice de acaparare.

Hânceştiul mai poartă în memorie istoria judeţului Lăpuşna de altădată, care a dăruit Statului Moldovenesc doi domnitori – Alexandru Lăpuşneanu şi fiul său Bogdan, dar şi o dinastie de boieri, printre care vestitul Mihalcea Hâncu.

Vizitând pământurile leovene, vă veți reîntoarce în epoca romană, când în această zonă a fost edificat Valul lui Traian (cel de Sus). Tot acolo puteți vizita unul din muzeele raionului, care păstrează vestigiile trecutului localităţilor din raion.

La Cantemir, care este o localitate tânără, veți vizita zona ce ţine de începutul războiului contra URSS din anul 1941. Acolo puteți deplânge soldaţii români, urmele pământeşti ale cărora sunt înhumate la cimitirul de lângă satul Ţiganca.

Râul Larga vă va reîntoarce în timpul războiului ruso-turc, când aici, la Sudul Moldovei, în apropiere de Cahul şi Vulcăneşti, a avut loc în 1770 vestita luptă de pe râul Larga, în fruntea căreia se afla cneazul şi feldmareşalul Imperiului Rus, Alexandr Rumeanţev.

La Cahul, capitala de sud a Moldovei, pe lângă o seamă de monumente istorice, veți găsi exponatele valoroase, prezentate în incinta muzeului din localitate, care redau adevărata şi tumultoasa istorie a localităţii. În continuare veți străbate satele din lunca Prutului, adevărate vetre de istorie, legendă şi demnitate, veți vizita rezervaţia naturală „Prutul de Jos”, una dintre cele mai frumoase zone ale țării.
La Giurgiulești veți putea vizita terminalul şi calea ferată Giurgiuleşti – Cahul.

De la Vulcăneşti, veți urma drumul republican (M3), ca să cunoașteți şi Moldova de Sud-Est, cu coloritul său naţional deosebit.
Parcurgând teritoriile raioanelor Taraclia, Comrat, Cimişlia, veți afla date importante despre etniile naţionale, care conlocuiesc alături de populaţia băştinaşă – despre nemţi, găgăuzi, bulgari și veți vizita muzeele etnografice de la Beşalma şi Comrat.

Turul Moldovei de Sud vă va da posibilitatea să cunoaşteți mai bine originile civilizaţiei noastre, evenimentele de glorie şi istorie, personalităţile marcante care au creat istoria, trecutul şi prezentul nostru.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *