Trebuie să ne pregătim pentru Postul Mare din timp
Despre modul în care trebuie să se pregătească cei care își doresc să respecte postul din punctul de vedere al alimentației, ne vorbește șefa Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău, medicul endocrinolog și nutriționist Luminița Suveică.
– Săptămâna aceasta este numită în popor Săptămâna Albă, respectiv de săptămâna viitoare începe postul. Cum ar trebui să se pregătească pentru post cei care au de gând să-l respecte?
– Săptămâna Albă este, într-adevăr, o perioadă de pregătire, de trecere ușoară la post. De multe ori, noi începem pregătirea chiar în prima zi de post, ceea ce este greșit. În Săptămâna Albă, în primul rând, se exclud produsele din carne și se consumă mai multe produse lactate, ouă, pește, adică o trecere treptată de la un regim cu grăsimi animaliere la un regim cu grăsimi vegetale. Totodată, persoanele cu diferite maladii cronice ar fi bine să consulte inițial un specialist pentru a primi unele recomandări ce țin de alimentația lor în timpul postului.
– Ce efect are postul asupra organismului?
– Efectele sunt benefice, pentru că este vorba de o detoxifiere a organismului, o pregătire a corpului pentru perioada caldă a anului. De obicei, iarna consumăm de cele mai multe ori alimente bogate în grăsimi. În acest context, postul este binevenit, pentru că trecem treptat la legume, fructe, într-un oarecare mod ne pregătim pentru primăvară.
– Unii spun că alimentele de post sunt mai puțin bogate în calorii, este adevărat? Și dacă da, atunci ce alimente trebuie să consumăm ca să nu dăunăm sănătății?
– Înainte de toate, trebuie să cunoaștem un lucru – sunt alimente care cu același succes pot înlocui carnea, de exemplu, ciupercile sunt foarte bogate în calorii. Nu este adevărat atunci când se consideră că alimentele de post sunt mai sărace în calorii. Oamenii pur și simplu nu cunosc câte alimente simple pot fi înlocuite cu produse de post. Trebuie întotdeauna să găsim o alternativă pentru a înlocui alimentele. Spre exemplu, nucile sunt foarte benefice pentru organism și conțin destul de multe calorii. Desigur, dacă ne limităm doar la cartofi, fasole și murături, atunci acest tip de alimentare nu este sănătos pentru organism. Când însă avem o alimentație variată, alcătuită din diverse semințe, fructe, legume, nuci, compoturi din fructe uscate, urzică și leurdă folosite pentru diferite tocănițe, terciuri cu sosuri din legume sau ciuperci, postul nu mai este o povară. Eu, personal, respect postul și pot afirma cu certitudine că există ieșire din situație, trebuie doar să avem dorință.
– Cum trebuie să procedeze cei care, de regulă, au o dietă bogată în carne, pește, produse lactate și brusc renunță la ele pentru câteva săptămâni? Poate avea aceasta un efect negativ asupra sănătății?
– Cu părere de rău, sunt și așa oameni. Aceste persoane nu ar trebui să renunțe brusc la alimentația pe care o au în fiecare zi. Oamenii trebuie să se pregătească pentru post din timp. Însă acest lucru depinde foarte mult și de mentalitatea și educația noastră. Noi ne-am obișnuit să consumăm carne, pește în cantități enorme și nici nu ne imaginăm câte maladii contractăm anume din cauza alimentației incorecte.
– Ce alimente trebuie să consume oamenii în perioada de post ca să fie în formă?
– Pentru a obține energie, cea mai bună variantă este consumarea fructelor și legumelor proaspete. De asemenea și salatele din sfeclă, varză, morcov redau energie.
– Cum se pregătesc de obicei oamenii de la noi pentru Postul Mare?
– De obicei, oamenii de la noi țin o săptămână post și duminică, după sfânta împărtășanie, merg acasă și mănâncă o găină prăjită, ceea ce poate avea efecte negative asupra organismului. Dacă nu mai știm ce să mâncăm în această perioadă, ar fi bine să ne gândim la un meniu săptămânal și să ne organizăm astfel mesele încât să nu fie doar gustoase, dar și benefice pentru organism. Când nu avem destulă inspirație, putem căuta rețete pe internet sau în cărțile de bucate care, de altfel, sunt foarte multe. Până la urmă, postul nu reprezintă doar o interzicere de a mânca alimente de frupt, dar, în primul și în primul rând, e o stare spirituală.