Actualitate

Trei hibrizi de porumb din R. Moldova au fost fost incluși în registrul de Stat al României

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, condiţiile de testare prevăd că la valoarea agronomică şi de utilizare a unui soi, hibridul (soiul) se consideră satisfăcător dacă în comparaţie cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial este mai productiv şi are umiditatea boabelor la nivelul mediei pe zonă. Examinarea soiurilor a fost organizată pe parcursul a 2 ani (2014-2015) în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor amplasate în diferite condiţii ecologice ale ţării.

Regulile Institutului de Testare din România impun condiţii de testare a soiurilor pentru includere în Registru de Stat pe parcursul a trei ani. Testarea poate dura numai doi ani (2 cicluri) în cazul soiurilor la care s-au obţinut rezultatele superioare soiurilor martori, în toate localităţile de testare.

Toţi trei hibrizii marca „Porumbeni” s-au evidenţiat prin performanţele înregistrate. Astfel, în anul trecut, cu o vară, caracterizată printr-o secetă crâncenă, soiul de hibrid „Porumbeni-461” a demonstrat o recoltă de aproape 20 de tone de grăunţe la hectar.

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” menţionează că înregistrarea hibrizilor moldoveneşti în Registrul de Stat al României a creat premise reale pentru promovarea şi comercializarea seminţelor de porumb moldoveneşti în spaţiul Uniunii Europene.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *