Trenul lui Kim Jong Un a trecut de Vladivostok, cel mai probabil întâlnirea cu Putin va avea loc la cosmodromul Vostocini
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit marţi în Rusia pentru a avea, potrivit Kremlinului, o discuţie cuprinzătoare cu Vladimir Putin, dar încă nu există nicio confirmare oficială cu privire la locul summitului. Trenul lui Kim a trecut însă de joncţiunea care l-ar fi dus în portul rusesc Vladivostok din Pacific, unde Putin participă la o conferinţă, şi s-a îndreptat spre nord, astfel încât întâlnirea ar putea avea loc la cosmodromul Vostocini, transmite News.ro.
Pe fondul avertismentelor din partea Washingtonului că nu ar trebui să livreze arme Rusiei, Kim a plecat duminică din Phenian spre Rusia cu trenul său privat, însoţit de oficiali cu rang înalt din industria de armament şi de militari de top.
O sursă rusă a declarat pentru Reuters că liderul nord-coreean a sosit marţi dimineaţă în Rusia. Trenul s-a oprit la Hasan, principala poartă feroviară către Extrem Orient rus al Rusiei, unde Kim Jong Un i-a salutat pe oficialii locali, apoi şi-a continuat drumul.
Sosirea lui Kim a fost, de asemenea, anunţată marţi de televiziunea de stat rusă, care a arătat trenul care îl transporta pe liderul nord-coreean – cu vopseaua sa caracteristică de culoare verde măsliniu – traversând un pod.
Nu a existat nicio confirmare cu privire la locul summitului cu Putin, dar trenul lui Kim a trecut de joncţiunea pentru portul rusesc Vladivostok de la Pacific, unde liderul de la Kremlin participa marţi la o conferinţă, şi s-a îndreptat spre nord, au relatat agenţia japoneză de ştiri Kyodo şi presa sud-coreeană, care spun că întâlnirea ar putea avea loc la cosmodromul Vostocini, care se află în regiunea Amur din Extremul Orient rus, la circa 800 km de Pacific şi în apropiere de graniţa cu China. Această posibilitate fusese menţionată săptămâna trecută de cotidianul The New York Times, primul care a scris despre planurile lui Kim de a se întâlni cu Putin în Rusia.
Cosmodromul Vostocini este un centru de lansare spaţială şi în aprilie 2022 a fost locul unei întâlniri între Putin şi Aleksandr Lukaşenko, aliatul său din Belarus. Centrul, construit ca o variantă la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a avut prima lansare de rachetă în 2016. Vostocini se află la aproximativ 1.500 de km nord de Vladivostok.
Vorbind marţi la Forumul Economic Estic din Vladivostok, Putin a anunţat că vrea să meargă la cosmodromul Vostocini, dar nu a spus dacă are de gând să se întâlnească acolo cu Kim. El le-a spus jurnaliştilor că are propriul program de vizitare a staţiei de lansare, adăugând: ”Când voi ajunge acolo, veţi şti”.
Kim nu călătoreşte frecvent în străinătate, făcând doar şapte deplasări în afara ţării şi trecând doar de două ori graniţa intercoreeană în cei 12 ani de când se află la putere. Patru dintre aceste deplasări au avut loc în China, principalul aliat politic al Nordului.
MOSCOVA STRÂNGE LEGĂTURILE CU PHENIANUL
”Va fi o vizită în toată puterea cuvântului”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. ”Vor avea loc negocieri între cele două delegaţii, iar după aceea, dacă va fi necesar, liderii îşi vor continua comunicarea într-un format de tip unu la unu”, a transmis el.
Oficialii americani, care au spus pentru prima dată că vizita este iminentă, au declarat că discuţiile pe tema armelor între Rusia şi Coreea de Nord avansează în mod activ, iar Kim şi Putin vor discuta probabil despre furnizarea de arme pentru războiul din Ucraina. Putin vrea ca Phenianul să trimită Rusiei obuze de artilerie şi rachete antitanc, iar Kim ar dori ca Rusia să furnizeze Coreei de Nord tehnologie avansată pentru sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, au declarat oficiali citaţi de New York Times.
De asemenea, Kim caută ajutor alimentar pentru ţara sa sărăcită.
Washingtonul şi aliaţii săi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de semnele recente de cooperare militară mai strânsă între Rusia şi Nordul înarmat nuclear. Acesta va fi al doilea summit al lui Kim cu Putin, care s-au mai întâlnit în 2019, înainte de pandemie, când liderul nord-coreean făcuse ultima sa deplasare în străinătate.
Rusia a consumat stocuri vaste de arme în cele peste 18 luni de război, iar Peskov a declarat că interesele naţionale ale Rusiei vor dicta politicile sale. ”În timp ce punem în aplicare relaţiile noastre cu vecinii noştri, inclusiv cu Coreea de Nord, interesele celor două ţări sunt importante pentru noi, şi nu avertismentele din partea Washingtonului”, a comentat Peskov, citat de presa rusă.
Componenţa delegaţiei lui Kim, care include înalţi oficiali din industria de apărare şi din armată, cu prezenţa notabilă a directorului Departamentului pentru industria de muniţii, Jo Chun Ryong, sugerează o agendă cu greutate axată pe cooperarea în industria de apărare, spun analiştii.
Kim ar putea oferi muniţii de artilerie din stocul mare al Coreei de Nord, ceea ce ar putea suplini capacităţile Rusiei pe termen scurt, dar rămân întrebări în ceea ce priveşte calitatea muniţiei, ceea ce ar putea limita impactul general, arată analiştii militari.
Biroul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a comentat că multe ţări urmăresc cu îngrijorare summitul dintre ”Coreea de Nord, care a fost sancţionată de Naţiunile Unite, şi Rusia, care este membru permanent al Consiliului de Securitate”.
”Aşa cum a spus preşedintele, sperăm că Rusia va acţiona în mod responsabil în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat un oficial prezidenţial pentru reporteri, sub rezerva anonimatului.
Luni, Washingtonul a îndemnat Phenianul să îşi respecte promisiunea de a nu vinde Rusiei arme care ar putea fi folosite în războiul din Ucraina, ceea ce, potrivit acestuia, ar încălca rezoluţiile Consiliului de Securitate.
Coreea de Nord este însă una dintre puţinele ţări care au sprijinit în mod deschis Rusia în conflictul din Ucraina, iar Putin s-a angajat săptămâna trecută să ”extindă legăturile bilaterale în toate privinţele într-un mod planificat, prin punerea în comun a eforturilor”.
Într-o demonstraţie evidentă, Kim l-a ghidat personal la o expoziţie de arme nord-coreene pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, atunci când acesta a vizitat Phenianul, în iulie. Iar Şoigu a salutat, atunci când rachete balistice interzise de ONU au trecut prin faţa lui la o paradă militară.
Atât Rusia, cât şi China au votat rezoluţiile Consiliului de Securitate, încă din 2017, prin care Phenianul era sancţionat pentru lansările de rachete balistice şi pentru testele sale nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!