Politică

Trimisul lui Putin la Chișinău: „Suntem atenți la tot ce se întâmplă în Transnistria”

La Chișinău a informat în ce condiții producătorii moldoveni ar putea relua exportul produselor pe piața rusă, iar la Tiraspol, mult mai expresiv, a dat asigurări că Rusia nu va lăsa fără atenție regiunea separatistă.

Dmitri Rogozin a venit la Chișinău în calitate de copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. La aeroport îl așteptau deja mai multe grupuri de unioniști, atât din partea PL, Partidului Național Liberal, Mișcarea Dreapta, dar și din alte organizații unioniste care au protestat împotriva celui care, anterior, în războiul de pe Nistru din 1992, a luptat de partea separatiștilor. Printre mesajele afișate de protestatari au fost „Afară armata Rusă”, „Basarabia Pământ Românesc”, „1812 – noi nu uităm”, „Rogozin și Vova – Afară din Moldova”, dar și „Rogozin – persona non grata din Moldova”. Mai mult, oficialul a declarat pe rețelele de socializare că, după aterizare pe Aeroportul din Chișinău, ar fi primit un mesaj pe telefon „Bine ați venit în România”.

Moscova propune o foaie de parcurs

Ultima vizită a lui Rogozin în Republica Moldova a avut loc în 2014. Acesta a spus că între timp i s-a făcut dor de țara noastră. La Chișinău, oficialul rus a avut o întrevedere cu omologul său, copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, vicepremierul Octavian Calmâc. Potrivit oficialului, în cadrul întrevederii au fost abordate probleme legate de relațiile comercial-economice dintre cele două state, în special despre exportul produselor moldovenești pe piața rusă, eliminarea barierelor tarifare/netarifare în comerțul reciproc, precum şi simplificarea importurilor producției agroalimentare și vinicole în Federația Rusă.

„Am trecut în revistă ultimele evoluţii, din păcate negative, a schimburilor comerciale dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova. Avem descreşteri atât la exporturi, cât şi la importuri. Am discutat şi despre condiţiile de export al produselor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, despre problematica taxelor vamale, în speranța că vom soluționa problemele existente. Am discutat şi subiectul serviciului de transport, posibilitatea extinderii, dar şi situația din sectorul energetic”, a declarat ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Ministrul Economiei a spus că în prezent se lucrează asupra unei foi de parcurs, care va cuprinde toate elementele cheie de colaborare bilaterală în domeniul economic. „S-a convenit că experţii vor definitiva acest document în luna iulie curent, mai apoi va fi aprobat de către copreședinții Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. Ulterior, foaia de parcurs va fi implementată”, a adăugat Calmâc.

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, a specificat că este important să fie identificate soluţii în relaţiile moldo-ruse pentru colaborarea economică. „Din păcate, delegaţia noastră nu a fost de doi ani în R. Moldova. S-au schimbat multe lucruri. Anterior, am transmis conducerii R. Moldova modelul foii de parcurs, care conţine hotărârile ce urmează a fi luate, iar apoi acestea vor fi sincronizate cu hotărârile Federaţiei Ruse. Suntem siguri că pentru R. Moldova este important să se sprijine pe piața Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale. Planificăm ca prima etapă de lucru să se încheie în luna septembrie, iar deja în noiembrie curent vom convoca şedinţa comisiei mixte şi vom continua lucrul la subiectele enumerate”, a menţionat Rogozin. Comentând pentru Radio Europa Liberă invocarea unei foi de parcurs pentru relansarea relațiilor economice moldo-ruse, fostul ministru al Reintegrării, Eugen Carpov, s-a arătat sceptic: „În cazul relaţiilor cu Rusia, eu aş crede că o asemenea foaie de parcurs este doar un element nou de tergiversare, de ridicare a tuturor blocadelor şi embargourilor pe care le impune Federaţia Rusă nejustificat Republicii Moldova, în contextul faptului că întreprinderi din Transnistria şi din Găgăuzia au dreptul să exporte în Federaţia Rusă. Despre ce foaie de parcurs vorbim?”.

„Noi putem să ne apărăm”

În după-amiaza zilei de 5 iulie, Dmitri Rogozin s-a deplasat la Tiraspol. Unde a și înnoptat. Pe drum, s-a oprit la postul de pacificatori nr. 10 amplasat la podul de la Bender ca să vadă în ce condiții își satisfac serviciul militarii ruși. Potrivit novostipmr.ru, Rogozin a declarat că nu a putut veni în ultimii doi ani în Transnistria, din cauza dificultăților cu care s-au confruntat delegațiile ruse la sosirea în R. Moldova, remarcând faptul că statutul regiunii „nu a avut nimic de câștigat” în ultimul timp.

În fața autorităților autoproclamate din regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin a fost mult mai explicit. „Sunt mulțumit de comunicarea cu politicienii moldoveni. Am văzut că ei vor a) să se mențină la putere mai mult decât predecesorii lor și b) să facă ceea ce le dictează economia Moldovei, adică să restabilească relația cu Rusia”, a spus acesta în discuții cu reprezentanții regimului de la Tiraspol. Printre liderii din stânga Nistrului cu care s-a întâlnit, s-a numărat președintele așa-numitului soviet suprem, Vadim Krasnoselski, și așa-numitul președinte Evgheni Șevciuk. Apropo, ambii vor fi concurenți electorali la alegerile prezidențiale din regiune care vor avea loc în decembrie. Cea mai mare parte a întrevederii cu liderul autoproclamat de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, s-a desfășurat cu ușile închise. După o discuție între patru ochi, cei doi au răspuns la întrebările jurnaliștilor. Evgheni Șevciuk a declarat că factorul principal care împiedică dezvoltarea relațiilor economice cu Rusia a regiunii este nerecunoașterea Transnistriei pe arena internațională. De asemenea el a spus că situația instabilă din politica moldovenească, precum și unele acțiuni unilaterale ale Chișinăului ar fi influențat negativ economia transnistreană. El a mai adăugat și situația din Ucraina ca factor destabilizator. Oficialul rus a spus că nu exclude ca până la finele acestui an să se desfășoare o nouă ședință a comisiei interguvernamentale moldo-rusă, la care el ar dori să fie prezenți și reprezentanții Transnistriei. De aceea, Dmitri Rogozin, solicită transnistrenilor să-și delege reprezentantul pentru participarea la ședințele comisiei în calitate de observator. „În pofida oricăror greutăți, Transnistria se poate baza pe umerii largi ai Federației Ruse”, a spus Rogozin. Cât privește securitatea din regiune, trimisul lui Putin a declarat că Rusia urmărește cu atenție ce se întâmplă la frontiera cu Transnistria „Noi putem să ne apărăm. Pacificatorii ruși se simt în siguranță și confortabil. Toate problemele de aprovizionare cu produse alimentare și echipamente au fost rezolvate cu autoritățile transnistrene”, a declarat oficialul rus la Tiraspol.

„Tancurile nu au nevoie de viză”

De asemenea, vicepremierul Rusiei a ținut, în premieră, un discurs în Sovietul Suprem de la Tiraspol. El a punctat că-l informează cu regularitate pe președintele rus Vladimir Putin despre situația din Transnistria și că liderul de la Kremlin „ține ferm mâna pe puls, se interesează despre ce se întâmplă în regiune”. Totodată, el a spus că vor fi stabilite relații cu unele întreprinderi transnistrene pe linia comenzilor de stat din domeniul apărării și că Rusia ar intenționa să aloce 30 de milioane de ruble pentru reconstrucția sistemelor de irigare din Transnistria. În același context, el a promis că va fi elaborat un program de dezvoltare a relațiilor economice în regiunea transnistreană și în alte regiuni ale Rusiei.

Rogozin a criticat Chișinăul și pentru că a încercat să restricționeze rotația militarilor ruși din regiune și aprovizionarea lor. El a afirmat că operațiunea militară de menținere a păcii la Nistru, în actualul format dominat de Rusia, „va exista încă multă vreme”. Emisarul rus a mai spus, în glumă, că „tancurile nu au nevoie de viză” și a adăugat, pe un ton serios, că „Rusia își va îndeplini impecabil misiunea sa de garant al păcii pe Nistru” și că „Rusia este pregătită de orice evoluție a situației din regiune”. Reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria a promis că Moscova va continua să sprijine proiectele umanitare în regiune, inclusiv cel de suplimentare a pensiilor și de construcție a școlilor, grădinițelor și spitalelor.

A doua zi, pe 6 iulie, Rogozin s-a întors la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip. Ei au discutat despre relații comerciale bilaterale și reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, părţile au pledat pentru promovarea în continuare a negocierilor în formatul „5+2”, salutând reluarea recentă la Berlin a discuţiilor în acest format.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *