Timpul Liber

Turismul ieftin se închide pe timp de iarnă

Acest tip de cazare a apărut în 1912, în localitatea germană Burg Altena, la inițiativa lui Richard Schirrmann. Acesta este considerat promotorul primului hotel de tineret, numit în germană „Jugendherberge” sau în engleză „Youth Hostel”, care acum este marcă înregistrată a Federației Internaționale de Hostelling și a mișcării educațional-culturale a tineretului Jugendbewegung.

Cererea pentru hostelurile din Chișinău, unități de cazare pentru turiștii cu buget restrâns, a crescut odată cu dezvoltarea și implementarea a tot mai multe proiecte europene de voluntariat, care veneau la pachet cu mulți tineri ce nu sunt obișnuiți să investească mult în condițiile de cazare, ci în experiențele trăite.

Întrucât particularitatea specifică a hostelurilor este cazarea în dormitoare comune cu paturi supraetajate, băi și bucătărie comună, în R. Moldova tinerii sunt cei care folosesc, de cele mai multe ori, serviciile lor. Totuși, în Europa de Vest aceste unități de cazare sunt foarte populare și în rândurile adulților.


Trotter’s Den Hostel

Cu ce se laudă Chișinăul?

Deși hostelurile, de obicei, se găsesc în orașe turistice sau centre universitare mari, în decursul ultimilor doi-trei ani, la Chișinău au apărut deja șase hosteluri pentru gusturile fiecăruia, și anume: „Tapok”, „Trotter’s Den”, „Funky Mamaliga”, „Central Youth”, „Chișinău”, „Retro Moldova”.

Ofertele lor sunt similare: camere de patru, șase, opt sau zece persoane, mic-dejun, WI-FI, spațiu pentru depozitarea lucrurilor importante, dar și facilitarea turismului atât în Chișinău, cât și în întreaga țară.

Iarna este perioada turismului scump

Mai mult, în comparație cu paginile oficiale ale hotelurilor „modeste” din țară, fiecare hostel, dar și ofertele sale, sunt descrise cu lux de amânune pe paginile web. Conform acestora, prețul de cazare într-un hostel din Chișinău este de aproximativ 10 ori mai mic decât într-un hotel.


Funky Mamaliga Hostel

Astfel, în timp ce „Funky Mamaliga” Hostel cere 10 euro pentru o noapte într-o cameră de patru persoane, hotelul „Chișinău” oferă cazare de 670 de lei într-o cameră de două persoane. Iar în timp ce o noapte la „Jazz Hotel” costă 95 euro pentru o cameră single, hostelul „Central Youth” oferă cazare la doar șase euro.

Totuși, conform recepționistului de la „Trotter’s Den”, „toate hostelurile, cu excepția lui „Tapok” se închid pe timp de iarnă”. Se pare că turismul în Chișinăul de iarnă este la nivel scăzut, iar voluntarii veniți din alte țări, care optează de obicei pentru o cazare mai ieftină, pleacă acasă pe timp de sărbători. Recepționistul a zis că majoritatea turiștilor provin din Europa, SUA și Canada, iar perioada de aur este primăvara-vara. Astfel, hostelurile din Chișinău își vor relua activitatea mai aproape de primăvară.


Tapok Hostel

În același timp, deși hotelurile autohtone nu anunță promoții cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prețurile pentru cazare, în apropierea Crăciunului și Revelionului, sunt mai mici decât în alte perioade ale anului. Astfel, costul unei camere duble în hotelurile capitalei sunt între 80-200 de euro, în funcție de celebrele stele ale hotelului.

9 motive pentru care merită să stai la un hostel:

1. Cunoști oameni noi și stabilești conexiuni
2. Plătești prețul real al serviciilor primite
3. Făcând economie pe cazare, vei putea vizita mai multe atracții turistice
4. Ai ocazia să te distrezi împreună cu „colegii” de cameră
5. Împărtășirea experiențelor între călători
6. Cunoașterea culturii altor țări
7. Dacă singur călătorești, nu te vei plictisi
8. Practicarea limbilor străine sau învățarea celor noi
9. Înveți să respecți somnul altei persoane mai mult ca niciodată 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *