Atitudini

Ucraina a fost atacată nu pentru că voia sa adere la NATO, ci pentru că nu era membră NATO. Cine țipă pentru „neutralitate”, lucrează pentru Moscova sau Transnistria

Prostie sau trădare?

Majoritatea dintre cei care comentează și discută despre neutralitate, habar n-au ce înseamnă asta, cât costă să fie neutru și ce riști. Un stat neutru trebuie să fie gata să cheltuie pentru apărare de vreo 5 ori mai mult decât o țară care are aliați, precum NATO, care au armate foarte bine dotate și profesioniste, capabili să facă față unui potențial atac.

Elveția este unul dintre statele la care fanii neutralității fac referire cu orice ocazie, ei uită un mic detaliu – neutralitatea Elveției este recunoscută internațional. Neutralitatea ei datează de prin 1516, anul exact e subiect de dispută între istorici, dar știm cu certitudine că Liga Națiunilor a recunoscut neutralitatea Elveției în 1920. În 1995, ONU a recunoscut, cu votul a 185 de state, statutul de neutralitate a Turkmenistanului.

Toată lumea știe că R. Moldova este „neutră, și nu admite trupe străine pe teritoriul său” e doar o literă moartă din Constituție.

Niciun stat, nicio organizație internațională nu recunoaște neutralitatea R. Moldova

Lucru care este absolut normal, pentru că neutralitatea R. Moldova, la care fac referire și oameni de la care ai avea alte așteptări, este în contradicție cu realitatea din teren: trupele rusești staționează ilegal pe teritoriul RM de mai mulți ani decât are chiar Constituția.

Ucraina în 2014 era stat neutru, la ce i-a ajutat? România la începutul celui de-a Doilea Război Mondial era neutră, i-a oprit asta cumva pe ruși? Beliga în același al Doilea Război Mondial era neutră, s-a oprit Hitler?

Foarte mulți ani, experții din Chișinău vorbeau și despre modelul finlandez, adică un stat neutru, dar membru al UE. Recent, Parlamentul din Helsinki a votat în favoarea aderării la NATO. Finlandezii au înțeles foarte repede că neutralitatea nu oferă o protecție în fața Rusiei bolnave de virusul fascismului. Peste ceva timp, la fel au procedat și suedezii.

De fapt, Ucraina a fost atacată nu pentru că voia sa adere la NATO, ci pentru că nu era membră NATO.

Păstrarea neutralității R. Moldova convine exclusiv intereselor Rusiei, nu pentru că se teme de apropierea NATO, dar pentru că vrea să aibă garanții că poate oricând ataca Chișinăul, iar moldovenii nu vor avea niciun aliat la care să poată apela.

Dacă Moldova va fi atacată de ruși, vinovați vor și idioții din Chișinău care cred în neutralitate când rușii bombardează Ucraina, iar rachetele survolează spațiul aerian al „neutrei” R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

 1. Justtttt, domnul Adrian!! Subscriu toate cele menționate , mai ales despre „idioți ” ! Eu îi mai numesc așa pe Moldo-Ivani , adică acei rusificați , care cred că porcalanul cotropitor o să aleagă populația atunci , când o să atace RM : care-i de-a lor, care-i nu-i de-a lor !! Oameni înapoiați !!! Rusul o să -i atace pe toți de-a rândul , exemplul Ucrainei este elocvent, mai ales odorurile din Bucia!!!

 2. Adevărat. Și ce dacă. Maldaivanul, ca și rusul ce îl inspiră, tot ci știi el faci. Îl înveți de bine, îi dai să citească, să vadă, să înțeleagă el nu și nu pobeda, pobeda, bunelu, jandarmu. Poate lumina Învierii Domnului le-o mai deschide puțin mințile ferecate de propaganda moscălescă.

 3. Republica Moldova și-a proclamat neutralitatea în constituție pe 29 iulie 1994. În decembrie 1994 parlamentul a recunoscut autonomia Găgăuză. Eu nu cunosc prea multe despre acea perioadă, fiind copil atunci. Doar îmi amintesc că unul dintre profesori de la școală ne povestea că i s-a cerut actele când a dorit să intre în Găgăuzia. Eu la acea vreme locuiam chiar la hotar cu regiunea Găgăuzia.

  Ținând cont de faptul că Rusia și-a dorit să facă din Găgăuzia o nouă Transnistrie eu bănuiesc că nouă neutralitatea ne-a fost impusă. N-a fost o alegere proprie. Da, neutralitatea noastră nu este recunoscută pe plan internațional și prin anul 2019 Dodon spunea că vrea să obțină recunoaștere.

  Neutralitatea noastră este doar o frână impusă de către Rusia ca să dețină controlul asupra noastră. Dar ce alternative am fi avut noi atunci? Ce alternative am fi avut mai târziu?
  Relația dintre Republica Moldova și Rusia poate fi comparată la nivel internațional doar cu relația dintre Iran și Israel. Rusia ne consideră proprietate a sa și ar fi putut ușor nu doar să ne destrame țara în bucăți dar și să provoace foarte ușor și lovituri de stat.

  Dacă Rusia amenință Suedia și Finlanda cu arme nucleare pentru dorința lor de a adera la NATO, ce ar fi făcut cu noi, țara pe care ne consideră o proprietate a sa?

  La momentul actual și în situația în care ne aflăm, am putea să obține recunoașterea neutralității la nivel internațional datorită relațiilor bune cu occidentul. Dar la ce ne-ar servi acea recunoaștere dacă Rusia nu ne consideră țară? Anularea neutralității impusă de către ruși ar avea costuri, nu știm de care. Dar sigur ele vor fi dureroase. Și chiar dacă am anula neutralitatea, am merge în NATO sau ne-am înarma ca să facem ce?

  Până în 2021 n-a fost posibil să aderăm la NATO datorită Transnistriei. Apoi, Biden a făcut o excepție pentru Ucraina și Georgia. Ucraina în 2014 avea neutralitatea în constituție, dar spre deosebire de noi, Ucraina avea armata rusă în Crimeea cu acordul ei.

  Ceea ce putem noi să facem la momentul actual este să scăpăm de influența Rusiei. În 2014 obligativitatea limbii ruse în școli a fost scoasă prin lege. Acum, avem lege împotriva simbolurilor rusești. Avem posibilitatea să scăpăm de sclavia energetică în care ne-au băgat Snegur, Voronin, Lucinschii, Plahotniuc și Filat. Probabil în curând vom cumpăra energie electrică din alte surse decât până acum. Legea anti-descriminare este cea mai importantă lege pentru derusificare și pentru a ne proteja populația noastră bolnavă cu mintalitatea putinistă. Sunt lucruri pe care le putem face. Iar, odată eliberați de influența rusească, va fi mai ușor pentru populație să înțeleagă pe ce cale ar trebui să mergem.

  1. Legea anti-dezinformare. Cu propaganda rusească, populația lui putin de la noi va fi împotriva la NATO și la orice dorește Rusia.

  2. Cam prea târziu și cam prea puțin ați făcut/faceți voi ca să scăpați de influența rusească. Se pare că încă puțin și o să aveți din nou parte de aceasta din plin. Rugați-vă să reziste Ucraina că altfel gluma numită RM va dispărea înghițită în ruskii mir.
   Când vrei să fii cu curul în două luntri de obicei cazi în apă. Poate o să reușiți să pricepeți chestia asta. Sărbători Pascale luminate, multă minte și demnitate vă doresc!

 4. politicienii vostri nu-s prosti. atunci cand populatia are o mentalitate pro rusa, de victima, atunci e greu. deveniti cu adevarati independenti, inchideti toata presa pro rusa, scoateti limba rusa in afara legii, deschideti granita businessului romanesc si a presei romane, si abia atunci veti incepe sa ganditi cu capul vostru. pana atunci, politicienii fac si ei ce pot sa scoata niste voturi de la o populatie care inca crede in „ziua victoriei”. nasol 😉

  1. Politicienii maldaveni sunt imaginea fidelă a societății maldaivănești ce i-a votat: niște curve cu o mie de fețe, în marea lor majoritate. Au discursuri diferite pentru maskva și pentru UE sau lumea vestică în general, depinde unde sunt și ce interes mărunt de moment îi frământă. Iubesc banii din vest dar oricând ar vinde vestul și s-ar alipi la ruskii mir pe care o poartă în sufletul lor mic și meschin.

 5. Elvetia cheltuie pe aparare de doua ori mai mult decat Romania.
  Are o industrie de aparare foarte bine dezvoltata.
  Poate baga la cap si moldoveanul cum sta treaba cu neuttalitatea.

 6. Bingo. O mica observatie: in Elvetia armata e obligatorie pentru barbati, iar antrenamentele au loc periodic pina cind acestia implinesc 50 de ani. Elvetia cheltuie masiv pentru aparare si este o tara care produce si exporta armament.
  Belgia este o tara neutra, dar in 1914 si 1940 cind neutralitatea acesteia a fost incalcata de Germania, Belgia a opus o rezistenta feroce timp de citeva saptaminia. Neutralitate fara dinti nu exista. Sa fii „neutru” este mai scump decit sa fii membru al unui bloc defensiv. Ucraina (nu dau exemplu RM, pentru aceasta este o entitate statala, nu un stat), daca ar fi aderat la NATO 10 ani in urma ar fi evitat pierderile de vieti omenesti si distrugerile materiale de acum.

 7. Judecând după opiniile comentatorilor, înțelegi că RM nu e un stta neutru, ci un stat capturat, cu cetățeni needucati, manipulati. Am avut ocazia să dialoghez cu un cetățean dintr-un stat neutru. El se străduia din răsputeri să nu să se implice în treburile interne ale RM . ,,Acestea sunt problemele voastre,,, repeta el mereu. ,,Sunt dintru stat neutru și nu am dreptul să mă dau cu părerea despre treburile voastre interne,,. repeta el. Atunci m-am gîndit că aceste principii de neutralitate și neamestic în trebuirile interne sunt parte componentă a multor documente internaționale. Cum se repetă ele ???? RM are nevoie nu atât de neutralitate cât de un garant al neutralității ei. Cine ar putea asigura sta ?? Dacă nu frații de peste PRUT ??!!. Poate și Turcia, cum spunea Stefan cel mare în testament… Un stat neutru nu înseamnă că nu trebuie să ai armată, arme etc Neutralitatea presupune și o mare responsabilitate față de propria securitate. Neutralitatea presupune și un înalt nivel de responsabilitate civică, statală. Când structurile statale lucrează ca un ceas, în strânsă conlucrare, armonie

 8. Crezi ca Urkaineanul va retroceda candva teritoriile romanesti inapoi vreodata?
  De ce nu a facut-o de la bun inceput,?tuturor cu drept sa dee din mosii?!
  Ramanea cu kievul insa fara pierderi de vieti omenesti,de ce tac toti si spun ca nau niciun gand la revenducare?a cui e oare joaca?cine infuleca din Ukraina acum? Cine investeste mlrdele in ea , cine e infometat asa de tare ? De ce nimeni nu poate acuza pe ambii de acest razboi? Ce sta oare in fundal ca plan? Voi cititorii vati zombat digital si mai bine ati citi ceva istorie si cultura,.
  Cum sal sustin eu pe zelenskii jidanul atunci cand niciunui roman ce are radacini de milenii pe acel meleag nu i sa oferit dreptul la limba si cultura sa de cand e acest format Ukraina,?
  Oare nu vedeti ca sunteti orbi nestiind nici macar ce mancati de zi cu zi importat de la ukraineni? Oare nui urkainenul acel fasist , natzist sau dreac impelitzat?
  Daca ar invinge europenii atunci sa speram la revendicari unsa stiri cum e haholul. Europa ca raspunde cu legi si drepturi celir mai bogati nu saraci , neau depisedat de tot ce am mai avut in balcani , neau rupt pana la Moldovitza neau zdruncinat si ne ratacesc cu fondurile loer de a ne cere in europa pe banuti cersiti , atatia bani de 23 mlrde in ukraina varati , vedeti ce europa buna avem fiecare pe cont propriu, asa cum nai cum so acuzi ca nici ea na exista inca prun refuzul semnarii constitutiei europene din anul 2003, pacat ca avem atatia invatati istorici si diplomati scoli cu carti si burse ca sa le sustii examenul pe placul lor.avem un Nato si ala a construit europeica asta ,asa sunt vesticii trag la buzunarul lor infometati de arunca alimentele.drogati si muncitori rastransi presati cu banutzul,cu posibilitatea de asi pierde averea ce nu o au, devenind vagabonzi peste noapte neavand cu ce in cazul platirii de chirie.
  Reforma europeana in cabluri cu usb si amende la fiece colt .nimeni nu se revolta ca nici mau cu ce asa de nuni am fost sa fim cand banul te face de tine sa nu mai stii.

 9. Daca ar invinge europenii atunci sa speram la revendicari unsa stiri cum e haholul. Europa ca raspunde cu legi si drepturi celir mai bogati nu saraci , neau depisedat de tot ce am mai avut in balcani , neau rupt pana la Moldovitza neau zdruncinat si ne ratacesc cu fondurile loer de a ne cere in europa pe banuti cersiti , atatia bani de 23 mlrde in ukraina varati , vedeti ce europa buna avem fiecare pe cont propriu, asa cum nai cum so acuzi ca nici ea na exista inca prin refuzul semnarii constitutiei europene din anul 2003, pacat ca avem atatia invatati istorici si diplomati scoli cu carti si burse ca sa le sustii examenul pe placul lor.avem un Nato si ala a construit europeica asta ,asa sunt vesticii trag la buzunarul lor infometati de arunca alimentele.drogati si muncitori rastransi presati cu banutzul,cu riscul iminent de orice moment de asi pierde averea ce nu o au, devenind vagabonzi peste noapte neavand cu ce in cazul chiriei neplatite.
  Reforma europeana in cabluri cu usb si amende la fiece colt .nimeni nu se revolta ca nici nau cu ce asa de buni am fost sa fim cand banul te face de tine sa nu mai stii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *