CSI / Rusia

Ucraina a fost mereu speriată de Transnistria. Planurile lui Putin depășesc conflictul de la Tiraspol

„Ucraina a fost mereu speriată de Transnistria. Dar ce urmărește acum Putin este mult mai grav. Moldova nu întreține Tranistria și nici nu o susține economic, lucru care i se impune Ucrainei acum. Un alt element important este: comandanții transnistreni nu rescriu Constituția R. Moldova și nici nu au drept de veto în determinarea politicii țării”.

Expertul cere să nu fie uitată problema anexării Crimeei și cea a teritoriilor ocupate din Lugansk și Donețk.

Guvernul ucrainean se confruntă cu o situaţie, aparent fără soluţie, în estul rebel al ţării: nu are mijloacele militare necesare pentru a prelua controlul asupra regiunilor separatiste şi nici rezolvarea politică prin abandonarea rebelilor proruşi după şase luni de conflict sângeros nu este o ieşire din situaţie, comentează France Presse.

Recunoscute de Moscova, care a ignorat avertismentele Occidentului, alegerile separatiste în regiunile Doneţk şi Lugansk marchează mai mult ca sigur pentru mult timp pierderea acestui teritoriu de către Kiev, după ce Rusia a anexat în martie Crimeea, fără nici un fel de lupte, în urma unui referendum. Problema recâştigării cu forţa a estului separatist nu s-a mai pus de la sfârşitul lunii august, când armata ucraineană, pe punctul de a înăbuşi rebeliunea, a suferit eşecuri usturătoare în urma unei puternice contraofensive a rebelilor, cărora le-au venit în ajutor trupele regulate ruse.

Anexarea Crimeei de către Federația Rusă se referă la un proces politic care a avut loc în 2014, prin care Peninsula Crimeea, la acel timp parte a Ucrainei, a intrat sub controlul Rusiei și a fost integrată ca doi subiecți federali – Republica Crimeea și orașul federal Sevastopol. Anterior Rusia a semnat tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

Procesul a stârnit multe controverse și este considerat de către UE, G7, OSCE, NATO si ONU drept o anexare ilegală, care a început ca urmare a intervenției Rusiei în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, diviziuni administrative ale Ucrainei, și după ce autoritățile locale nerecunoscute și-au declarat independența față de Ucraina și au organizat un referendum, sub ocupație militară rusă, referendum nerecunoscut și considerat ilegal de guvernul de la Kiev și de comunitatea internațională.

Rusia consideră procesul acesta ca aderarea națiunii independente „Republica Crimeea”, proclamată atunci când regiunile s-au unit și, ulterior, au solicitat admiterea lor în Rusia, în conformitate cu un referendum care, care conform poziției ruse, reflecta astfel de dorință. Ucraina contestă tratatul, deoarece nu recunoaște independența Republicii Crimeea sau aderarea în sine ca fiind legitime. Aceași poziție este luată și de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care a adoptat Rezolutia 68/262, confirmând „integritatea teritoriala a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”. Vladimir Putin a recunoscut în cele din urmă că în timpul referendumului armata rusă era prezentă în toată peninsula, după ce anterior declara că trupele înarmate sunt forțe de autoapărare locale.

Pe 15 martie 2015, postul tv rus Rossia 1 a difuzat filmul documentar „Crimeea. Drumul spre casa”, în care este prezentat faptul că Rusia era pregătită să apeleze la arme nucleare în caz că SUA și aliații săi ar fi intervenit militar în favoarea Ucrainei. În film apare și însuși președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarând că în Crimeea au fost amplasate baterii de rachete de coastă, dotate cu rachete antinavale Yakhont / Onyx "Bastion". El a menționat că aceste sisteme au fost instalate în așa fel încât să poată fi văzute dinspre mare și de sateliți, pentru a descuraja orice fel de tentativă de atac asupra peninsulei.

Majoritatea covârșitoare a populației din Crimeea (94%) și Sevastopol (96%) apreciază pozitiv consecințele intrarea în Republica Federația Rusă, în conformitate cu fondul "Opinia publică". FOM a publicat rezultatele unui sondaj telefonic realizat pe 18-22 aprilie 2015 pe un eșantionde 1671 respondenți din Republica Crimeea, și 494 respondenți din Sevastopol.

Potrivit sociologilor, un an în urmă, includerea Crimeea către Rusia doreau 90% din locuitorii republicii și 93% din locuitorii din Sevastopol.  

sursa: inforesist.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *