CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina acuză doi localnici că i-au ajutat pe ruși să ghideze atacul cu rachete asupra satului Groza

Serviciul de informații interne al Ucrainei a acuzat miercuri doi săteni care au fugit în Rusia că au ajutat la ghidarea loviturii cu rachete care a ucis zeci de persoane în satul Groza din regiunea Harkov, relatează Reuters și Hotnews.ro.

Lovitura din data de 5 octombrie a fost cea mai sângeroasă înregistrată împotriva unor civili ucraineni anul acesta, și a doua ca număr de victime de la începerea războiului, după bombardarea de către ruși a teatrului dramatic din Mariupol în luna martie 2022.

Cel mai recent bilanț anunțat de autoritățile ucrainene afirmă că 55 de persoane au murit în sat în condițiile în care acesta avea o populație de aproximativ 300 de locuitori. Oficialii locali au explicat numărul mare de victime prin faptul că mulți dintre cei uciși participau la un priveghi pentru un soldat căzut la datorie, acesta fiind organizat la o cafenea din sat.

Un magazin alimentar a fost de asemenea distrus în urma atacului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat miercuri, 11 octombrie, într-o postare făcută pe canalul său de Telegram că cei doi săteni suspectați că i-au ajutat pe ruși, doi frați, au lucrat pentru autoritățile de ocupație în perioada în care localitatea a fost controlată de forțele Moscovei timp de câteva luni anul trecut.

SBU afirmă că bărbații au fugit în Rusia cu scurt timp înainte ca satul să fie eliberat în timpul prăbușirii catastrofale a frontului rusesc din regiunea Harkov în luna septembrie a anului trecut.

Cum ar fi pregătit cei doi frați atacul asupra satului Groza

Servicul de Securitate de la Kiev afirmă că, după eliberarea orașului, cei doi frați au continuat să lucreze pentru Rusia prin construirea unei rețele de culegere a informațiilor în Ucraina.

Jurnaliștii agenției Reuters care au vizitat satul vinerea trecută au relatat că doi localnici le-au spus că agenți ai SBU au verificat telefoanele sătenilor după atac.

Potrivit SBU, frații au început să strângă informații despre priveghiul ce urma să aibă loc în sat cu câteva zile înainte de organizarea acestuia, la începutul lui octombrie.

„Trădătorii au cerut oamenilor informații despre desfășurarea Forțelor de Apărare și evenimentele publice din regiune sub pretextul unor conversații amicale și corespondenței purtate pe aplicațiile de mesagerie”, afirmă SBU.

Serviciul ucrainean de informații a distribuit mai multe imagini care par să arate pașapoarte rusești și alte documente ce aparțin bărbaților, precum și capturi de ecran ale convorbirilor purtate de aceștia pe aplicațiile de mesagerie despre priveghi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *