Internațional

Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Luni, 26 decembrie, Ucraina intenţionează să ceară excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse și Agerpres.

”Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?”, a decllarat Kuleba, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

”Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”.

De asemenea, ministrul ucrainean de externe a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU – deţinut de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China – este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că ”la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii”,.

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deja de multă vreme, mai multe ţări cer reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.

De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto – aşa cum a fost demonstrat în luna februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, preşedintele SUA, Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni ”mai incluziv”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *