Internațional

Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Luni, 26 decembrie, Ucraina intenţionează să ceară excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse și Agerpres.

”Mâine (luni) ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?”, a decllarat Kuleba, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.

”Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”.

De asemenea, ministrul ucrainean de externe a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU – deţinut de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China – este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.

Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că ”la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii”,.

Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.

Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deja de multă vreme, mai multe ţări cer reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.

De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto – aşa cum a fost demonstrat în luna februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.

În septembrie, preşedintele SUA, Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni ”mai incluziv”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *