UE recomandă Republicii Moldova revizuirea Constituției
Sunt câteva dintre recomandările incluse în Raportul Uniunii Europene pentru 2014, privind progresul realizat de Republica Moldova în implementarea reformelor, prezentat astăzi de către ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. Potrivit documentului, chiar dacă anul trecut pentru Republica Moldova a fost liberalizat regimul de vize cu UE și a semnat Acordul de Asociere, rezultatele înregistrate sunt mai slabe comparativ cu anul precedent.
Chiar dacă în 2014 Republica Moldova a continuat reformele în vederea apropierii de Uniunea Europeană, înregistrând anumite progrese în intensificarea comunicării între Chișinău și Bruxelles, semnării unor acte importante în domeniul economic, țara noastră continuă să fie restanțieră la mai multe capitole. Implementarea reformei justiției, lupta cu corupția și transparență în sistemul bancar sunt principalele trei probleme ale republicii Moldova a menționat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
”Raportul privind progresul Republicii Moldova în implementarea reformelor este unul critic. S-a înregistrat progrese mici în domenii cruciale cum ar fi justiție, combaterea corupției, libertatea presei și transparență în sectorul bancar. Moldova cu siguranță a înregistrat un progres mai slab comparativ cu anii precedenți în ceea ce privește democrație solidă și durabilă, și în ceea ce privește drepturile omului și libertăți fundamentale”, a declarat Pirkka Tapiola.
Ca și în cazul rapoartelor anterioare, Comisia Europeană a venit și cu o serie de recomandări pentru autoritățile de la Chișinău.
”Este nevoie urgentă de a intensifica lupta cu corupția, și focusare pe prevenția actelor de corupție. Asigurarea că Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională pentru Intergitate sunt independente. Este de asemenea o urgență de a elimina erorile din sistemul bancar care permit spălarea banilor și atacurile raider. Potrivit mai multor analize peste 18 miliarde de dolari au fost spălate prin băncile Republicii Moldova pana acum”, a declarat Pirkka Tapiola.
În opinia oficialului european, una dintre soluțiile la criza din sistemul bancar cauzată de problemele celor trei bănci ar fi lichidarea acestor instituții bancare și transferarea depozitelor persoanelor la alte bănci. Neasigurarea transparenței în sistemul bancar și modului în care sunt folosiți banii europeni, ar putea avea consecințe asupra viitoarelor finanțări din partea Bruxelles-ului, a mai avertizat Pirkka Tapiola.
”Dacă se vor constata orice fel de risc că banii plătitorilor de taxe europeni, care nu sunt oameni bogați, dacă va exista orice fel de riscă că aceste fonduri europene sfârșesc prin a ajunge indirect în buzunarele celor care au cauzat problemele în sistemul bancar, iar aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci cu siguranță asta înseamnă că avem probleme serioase care pot pune în discuție capacitatea Uniunii Europene de a oferi noi suporturi financiare”, a declarat Pirkka Tapiola.
Intensificarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional în vederea obținerii un nou program, este de asemenea o recomandară făcută de Pirkka Tapiola pentru Guvernul de la Chișinău.
Sursa: radiochisinau.md