UE / Nato

UE „s-ar putea confrunta cu deficit de gaze anul viitor”

Uniunea Europeană și-a asigurat suficient gaz pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor dacă Rusia va reduce în continuare livrările, avertizează Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE), transmite The Guardian.

Dacă Rusia reduce ponderea mică de gaz pe care încă o livrează în Europa, după ce a redus livrările de gaze în acest an, iar cererea de gaz a Chinei revine de la minimele induse de izolare, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de gaz de 27 de miliarde de metri cubi (bcm) în 2023, a declarat IEA.

Consumul total de gaze în UE a fost de 412 miliarde m3 în 2021, conform datelor Uniunii Europene.

În cadrul unei conferințe de presă, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aprovizionarea cu gaz a blocului este „sigură pentru această iarnă”, iar UE se pregătește pentru următoarea.

Autoritatea de supraveghere a energiei a declarat că posibila penurie ar putea fi evitată prin extinderea subvențiilor și a politicilor de economisire a energiei prin renovarea caselor cu curenti și înlocuirea încălzirii pe bază de combustibili fosili cu pompe de căldură.

De asemenea, a cerut campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puțină energie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *