ULIM: nicio zi fără contacte (şi contracte) internaţionale
Cooperarea internaţională reprezintă o prioritate pentru Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi este concretizată în strategii şi programe speciale, elaborate în conformitate cu Declaraţia de la Bologna, cu legislaţia naţională şi cu principiile autonomiei universitare. De aceea la ULIM nicio zi nu trece fără contacte internaţionale şi evenimente cu caracter internaţional, la care iau parte studenţii şi profesorii. Au devenit tradiţionale, de exemplu, vizitele ambasadorilor acreditaţi la Chişinău, în cadrul cărora diplomaţii străini prezintă prelegeri sau lecţii publice pe cele mai actuale teme. La fel, zilnic, ULIM are oaspeţi din diferite universităţi şi centre ştiinţifice de peste hotare, savanţi, profesori, experţi cu renume care participă la diverse conferinţe, mese rotunde şi seminarii. Majoritatea acestor activităţi sunt organizate în cooperare cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale, având drept scop primordial aprofundarea procesului de internaţionalizare a învăţământului superior din Moldova, apropierea acestuia tot mai mult de standardele occidentale din domeniu.
În continuare vă prezentăm cronica principalelor evenimente desfăşurate la ULIM pe parcursul săptămânii trecute – 15-20 aprilie 2013. Avem convingerea că fiecare dintre aceste evenimente a contribuit semnificativ la dezvoltarea personală a studenţilor, iar în plan academic a însemnat stabilirea unor noi relaţii de cooperare sau aprofundarea celor existente.
LUNI, 15 aprilie
În vizită la ULIM s-a aflat o delegaţie din Coreea de Sud, şi anume, reprezentanţi de frunte ai Companiei de stat Core ICC. A fost semnat un Memorandum de cooperare în vederea dezvoltării tehnologiilor informaţionale. În cadrul vizitei, s-a convenit, printre altele, că prestigioasa Companie coreeană Samsung va pune la dispoziţia ULIM aparataj tehnic modern în valoare de 200 mii dolari, între care 250 de computere. Iar Fundaţia Core ICC va aloca suport logistic pentru expunerea tehnologiilor informaţionale, în valoare de 1 milion de dolari. Potrivit Memorandumului, vor fi efectuate în comun cercetări în domeniul vizat, precum şi în sistemul educaţional de administrare şi alte sfere de cercetare. Documentul face parte dintr-un amplu program de colaborare a ULIM cu instituţiile de învăţământ şi de cercetare din Coreea de Sud. Ceremonia de semnare a fost oficiată de către rectorul ULIM, academicianul Andrei Galben, pe de o parte, şi directorul Companiei Core ICC, dl Soo Seong MYEONG, președintele Consiliului de administrație şi specialistul tehnic al Core ICC, dl Dae Hwan Byun, pe de altă parte.
MARŢI, 16 aprilie – două evenimente de importanţă majoră
Primul. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, ES, dl William H. Moser, şi dl David O. Leavitt, fondatorul Institutului Leavitt, au venit la ULIM pentru a vedea runda finală a Competiţiei Naţionale a Procedurii Adversare. Evenimentul, care s-a desfăşurat între 15 şi 17 aprilie, a fost organizat de către Facultatea de Drept în cooperare cu The AIM Initiative – Iniţiativa Institutului Leavitt „Măiestria de avocat în R. Moldova”. Competiţia a întrunit echipe studenţeşti atât de la ULIM, cât şi de la alte instituţii de învăţământ – Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene.
Al doilea eveniment al acestei zile a fost vizita unei delegaţii de la Tallinn University of Technology şi Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei. Cei patru membri ai delegaţiei estoniene – respectiv, prof. dr. Tanel Kerikmäe, directorul Şcolii de Drept din Tallinn, dr. Lehte Roots, șeful Catedrei de Drept Public, Alexandr Svetlicinîi, cercetător senior din cadrul Universităţii şi dl Arvo Anton, referent al Departamentului pentru Dezvoltare și Cooperare, de la Ministerul Afacerilor Externe din Estonia – se întâlniseră deja în ajun cu profesorii de la Facultatea de Drept a ULIM. Marţi, ei a avut o întrevedere protocolară, la care au participat vicerectorul ULIM pentru Cooperare Internaţională, Nicolae Ţâu, directorul Centrului pentru Cooperare Internaţională, Vitalie Budeci, decanul Facultăţii de Drept Vitalie Gamurari şi lectorul asistent Rodica Ciubotaru. Printre subiectele discutate, în prim-plan s-a aflat încheierea unui acord de colaborare bilaterală, care ar consolida relaţiile dintre ULIM şi universitatea estoniană. Părţile şi-au exprimat dorinţa de a dezvolta aceste relaţii, care ar putea aduce beneficii şi avantaje reciproce.
MIERCURI, 17 aprilie
La iniţiativa doamnei Ana Guţu, prim-vicerector ULIM, a fost organizată vizita delegaţiei franceze, în frunte cu Jean-Paule Wahl, șeful Misiunii Europene APF (Assemblée parlementaire de la Francophonie), membru al Parlamentului Federației Valonia-Bruxelles, a constituit evenimentul central al zilei. Din cadrul delegaţiei au mai făcut parte Viviane Gérard, secretar administrativ, Misiunea Europeană APF şi Isabelle Bodson, secretar executiv, Departamentul de Relații Externe al Parlamentului Comunității franceze. Într-o ambianţă plăcută, studenţii şi profesorii ULIM au purtat discuţii în limba franceză cu oaspeţii, pe diferite teme, inclusiv privind evoluţia relaţiilor dintre Asociaţia Internaţională a Francofoniei şi ULIM.
JOI, 18 aprilie – două evenimente importante
Primul. Startul acestei zile l-a dat ambasadorul Republicii Polonia la Chişinău, Excelenţa Sa, dl Artur Michalski. Nu este pentru prima oară când diplomatul polonez susţine prelegeri în faţa studenţilor şi profesorilor de la ULIM. De această dată, Excelenţa Sa le-a vorbit despre realizările Poloniei de la declararea Independenţei până în prezent. Un accent aparte a fost pus pe efectele pozitive pe care le-a avut asupra ţării sale aderarea la Uniunea Europeană. În această ordine de idei, ambasadorul Artur Michalski a menţionat că poporul polonez susţine Republica Moldova pe calea integrării europene şi este dispus să ne ofere tot sprijinul său. În final, domnul ambasador a invitat studenţii şi profesorii să participe la inaugurarea Expoziţiei cu genericul „Apărătorul cauzei copiilor. Povestea lui Janusz Korczak”, dedicată vieţii şi activităţii lui Janusz Korczak, polonez de origine evreiască, pedagog, doctor şi literat. Materialele, expuse în holul ULIM, vor putea fi vizionate timp de o lună.
Al doilea. La ULIM a sosit un grup de 50 de studenţi de la Utrecht University din Olanda. Tinerii olandezi au venit să vadă Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, în speranţa că vor afla mai multe şi despre R. Moldova. Potrivit unei tradiţii pe care şi-au stabilit-o, aceştia vizitează în fiecare an câte două ţări independente, informându-se din prima sursă despre drumul spre independenţă parcurs de aceste state. Nu întâmplător, discuţiile cu studenţii şi profesorii de la ULIM în cadrul mesei rotunde au vizat astfel de aspecte cum sunt schimbările economice după destrămarea Uniunii Sovietice; integrarea europeană /relația R. Moldova cu Europa; situaţia din Transnistria; relațiile politice/economice dintre România și R. Moldova. Studenţii din Olanda au primit răspunsuri competente la toate întrebările şi au declarat că pleacă acasă cu un bagaj de cunoştinţe mult mai amplu despre ţara noastră.
VINERI, 19 aprilie
Sfârşitul săptămânii a fost marcat de vizita unei delegaţii chineze, care a venit la ULIM împreună cu ambasadorul Chinei în R. Moldova, E.S., dl Tong Mingtao. Este vorba despre reprezentanţii Companiei Shandong Ningjian Construction Group. Din componenţa delegaţiei au făcut parte Jia Guangliang, vicemanager general al companiei, Wang Tieshan, consilier special, precum şi alţi trei colaboratori ai companiei. Între altele, în cadrul discuţiilor, partea chineză şi-a dat acordul pentru construirea unui nou campus universitar pentru ULIM, conceput după un model nord-american, cu componentă asiatică, în cadrul căruia urmează să-şi facă studiile 50 de mii de tineri, la toate cele trei cicluri universitare. Campusul va fi amplasat pe o suprafaţă de 50 de hectare şi, în afară de blocurile de studii, va include şi alte spaţii – un cămin pentru studenţi şi un hotel pentru profesorii autohtoni şi străini care activează la ULIM.
SÂMBĂTĂ, 20 aprilie
În weekend, viaţa la ULIM a continuat în aceleaşi ritmuri, pentru că sâmbătă a avut loc Ziua uşilor deschise. Cu această ocazie, sălile de studii (care la ULIM poartă numele unor ţări), Mediateca, Biblioteca, Laboratoarele au fost inundate de potenţialii studenţi. Absolvenţi de la mai multe licee din capitală şi din raioanele republicii s-au întâlnit cu profesorii şi studenţii ULIM, care le-au povestit despre perspectivele pe care le vor avea aici. Au fost prezenţi la eveniment şi profesorii străini care predau la ULIM, din Coreea de Sud, China, Polonia şi alte ţări. Apropo, o nouă Zi a uşilor deschise va fi organizată şi sâmbăta viitoare, 27 aprilie, când doritorii de a studia la ULIM sunt aşteptaţi aici cu începere de la ora 10.00.
Serviciul de presă ULIM