Actualitate

Un bărbat a adunat cea mai impresionantă colecție privată de inele antice din lume. Are o avere colosală

Imensa colecție, care conține 54 de inele antice grecești, romane și vikinge a fost evaluată la peste 100.000 de lire sterline, iar experții spun că este cea mai mare colecție privată de acest gen din lume.

Colecționarul a cărui nume nu a fost făcut public, a început să adune inelele la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 60. Bărbatul, care a fost inginer și a lucrat la extinderea rețelei de gaze în nordul Angliei, a murit în 2003 la vârsta de 93 de ani și a lăsat colecția sa moștenire familiei.

Anul trecut, aceștia s-au gândit că ar putea obține ceva bani de pe urma vânzării lor și le-au dus la la casa de licitații Hansons în timpul unei zile în care se făcea expertiză gratuită.

James Brenchley, șef al departamentului de artă antică, antichități și monede clasice la de la casa de licitații povestește că: „Proprietarul a apărut la una din zilele de evaluare gratuită la biroul nostru de vânzări din Etwall, lângă Derby, și nu ne-am putut crede ochilor când am văzut ce are. Cantitatea este pur și simplu incredibilă”.

„Aceasta este probabil cea mai mare colecție de inele vechi văzută vreodată în afara unui muzeu. Inelele romane și grecești sunt deosebit de spectaculoase. Aceste inele au o vechime cuprinsă între 2.200 și 1.800 de ani, multe dintre ele fiind excepționale și extrem de rare. Fiecare este unic și lucrătura lor este extraordinară”, mai spune Brenchley.

Proprietarul actual al inelelor este nepotul colecționarului și povestește că acestea au fost achiziționate de la oameni din toată Anglia, acolo unde bunicul lui lucra ca inginer. „El a fost un om retras și nu a vorbit mult despre inele. Nu știu dacă vreunul dintre ele au fost găsite în pământ atunci când au extins rețeaua de gaze, dar știu că multe dintre ele au fost achiziționate la licitații locale”, povestește nepotul.

Cel mai valoros este considerat a fi un inel grecesc, din aur masiv, care datează din secolul IV i.e.n, și care este estimat la 3.500 – 4.500 lire sterline. „Această bijuterie ilustrează perfect frumusețea și eleganța pe care perioada elenistică le-a dat lumii antice. Această perioadă este adesea menționată ca locul de naștere a civilizației occidentale”, spune Brenchley.

Un alt exemplar impresionant este un inel de aur roman din secolul al II-lea cu o camelie care o reprezintă pe Vibia Sabina, soția împăratului Hadrian care a zidit zidul lui Hadrian.Ecesta este estimat între 2.200 și 2.600 de lire sterline.

Sursa: libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *