Actualitate

Un ex-director al Autorității Aviației Civile, reținut de CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de spălare de bani

Un fost director al Autorității Aviației Civile (AAC) a fost reținut într-un dosar de spălare de bani, în această dimineață, 15 august, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție. Fostul conducător al AAC, care a activat până în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari, transmite Ziarul de Gardă.

Astfel, potrivit sursei citate, Eugeniu Coștei este fostul director al AAC care a fost reținut de ofițerii CNA și procurori.

Cele patru persoane anchetate, conform CNA, ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare.

„În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți”, precizează CNA într-un comunicat.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din Republica Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore.

„De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului””, se mai menționează în comunicat.

Vă amintim că în această dimineață, 15 august, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților. Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate. De asemenea, percheziții au fost efectuate și la Silivia Radu, fostul primar interimar al Chișinăului.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.