CSI / RusiaRăzboi

Un fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului în Donbas, compară eșecul armatei ruse cu un război pierdut de Rusia urmat de o revoluție

Igor Ghirkin , un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în Donbas, estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez, care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia, relatează The Guardian.

Ghirkin, ce folosește și numele Strelkov este un veteran al armatei ruse și fost ofițer FSB ce a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei la Rusia și apoi în Donbas, unde, de facto, a fost lider al forțelor militare pro-ruse.

De asemenea, Girkin a spus că prăbușirea liniei frontului rusesc a fost ca bătălia din 1905 de la Mukden, unde Rusia a pierdut războiul în fața Japoniei, și care a fost urmată de Revoluția din 1905, pe fondul umilinței internațională.

De la începutul lunii septembrie, Ucraina a avansat rapid și a cucerit 3000 de km pătrați, în timp ce mii de ocupanții ruși au fugit, lăsând în urmă stocuri de muniție și echipamente, acesta fiind un punct de cotitură în războiul care durează de mai bine de 6 luni.

Igor Ghirkin, care critică foarte des conducerea Rusiei fără menajamente, numindu-l pe ministrul apărării, Șoigu, ”mareșalul de carton”, a declarat acesta în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu va face o mobilizare la nivel național.

Furie națională față de eșecul armatei ruse

Furia naționalistă față de eșecul militar este o problemă mult mai mare pentru Kremlin decât criticile liberalilor prooccidentali la adresa lui Putin, în timp ce sondajele de opinie continuă să arate un sprijin larg pentru ceea ce Moscova numește ”operațiunea militară specială”, transmite Hotnews.

În timp ce rușii au sărbătorit sâmbătă, Ziua Moscovei cu petreceri de stradă și concerte, zvonurile de neliniște s-au răspândit chiar și în parlamentul de obicei supus al Rusiei.

Serghei Mironov, liderul partidului de opoziție, loial lui Putin, Rusia Justă, a scris pe pagina sa de Twitter că un foc de artificii în cinstea sărbătorii ar trebui anulat, având în vedere situația militară din Ucraina.

Proeminentul corespondent de război Semion Pegov s-a referit la sărbătorile de la Moscova ca fiind ”blasfemiatoare” și la refuzul autorităților ruse de a se angaja într-un război la scară largă ca fiind ”schizofrenic”.

„Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice… fie va înceta să mai existe”, a scris Semion Pegov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *