Un poet la pătrat
Eseist, traducător, prozator, pictor, textier în tinerețe pentru legendara trupă Phoenix, excelent și în fața pianului, un om de o cultură colosală, Șerban Foarță i-a cunoscut pe toți marii artiști ai ultimelor cinci decenii, fiind el însuși unul dintre ei. A publicat foarte multe volume, fără scăderi, fără grabă, fără cărți create întâmplător.
Un om la fel de extraordinar, precum e ca artist, Șerban Foarță rămâne un prieten pentru cei care l-au cunoscut, iar pentru ceilalți — un poet care trebuie citit, văzut, respectat. Dorința de a-l (re)vedea e ușor de înțeles: orice dialog cu acest maestru al literelor poate deveni o carte de sine stătătoare.
Copilăria lui din vremuri triste, dar plină de amintiri dintr-o altă lume, în care familia și educația aveau, din păcate, o greutate mult mai mare decât astăzi, poate pune bazele unui superb film biografic. La care, desigur, pot contribui tinerețea — nebună și însorită, maturitatea, prietenii, lecturile, poeziile.
Singura tristețe care îl poate cuprinde pe cititorul lui Șerban Foarță vine din imposibilitatea de-a ține pasul cu vasta lui cultură. Dacă cineva are fericita ocazie de a povesti, mai multe ore, cu poetul, va fi cuprins de disperarea de-a conștientiza că, în zilele noastre, ai tot mai rar ocazia de-a întâlni intelectuali veritabili, poeți în care poezia și-a făcut sălaș. Pentru că Șerban păstrează și în dialog viziunea ritmată și profundă asupra lumii.
Tot el e cel care, printre poveștile spuse de cărțile lui, poate dezvălui cele mai neașteptate lucruri despre Ion Barbu, Tudor Arghezi și mulți alții, povești ce par inedite, dar care, cândva, undeva, au fost scrise, dar au scăpat ochilor noștri neatenți, obișnuiți doar cu monitorul.
Cărțile semnate de Șerban Foarță sunt prezente în toate librăriile, chiar și de la noi. Volume care fac cinste oricărui cititor serios și care nu trebuie să lipsească din lecturile noastre, din rafturile bibliotecilor particulare. Îi doresc din tot sufletul un călduros la mulți ani, cu bucurii și realizări.