CSI / RusiaExterne

Un profesor de la Universitatea Yale demontează mitul că o putere nucleară ca Rusia nu poate pierde în Ucraina: „Baliverne periculoase”

Timothy D. Synder, un reputat profesor de istorie de la Universitatea Yale și London School of Economics and Political Science, demontează mitul că o putere nucleară precum Rusia nu ar putea pierde războiul din Ucraina.

Astfel, într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter, Snyder amintește de conflictele din perioada Războiului Rece pentru a oferi o perspectivă istorică asupra actualului război din Ucraina.

„Referitor la războiul ruso-ucrainean, o serie de comentatori au pornit de la premisa că o putere nucleară nu poate pierde un război. Acestea sunt baliverne totale și baliverne periculoase”, își începe el argumentarea.

„Se repetă ritualic că Războiul Rece ne-a arătat că puterile nucleare nu pot fi înfrânte. De fapt, Războiul Rece a demonstrat contrariul. Puterile nucleare au pierdut războaie tot timpul”, scrie profesorul de istorie.

„Cine a câștigat războiul dintre Statele Unite (înarmate nuclear) și Vietnamul de Nord? Vietnamul de Nord, bineînțeles. Cine a câștigat războiul dintre Uniunea Sovietică (înarmată nuclear) și Afganistan? Afganistanul, bineînțeles” explică Snyder.

Profesorul spune că Rusia se comportă ca o putere colonială

De asemenea, el mai spune că Războiul Rece a fost o perioadă a decolonializării în care puterile coloniale au pierdut războaie decisive în fața statelor sau mișcărilor de decolonializare.

„Rusia se comportă astăzi precum o putere colonială”, subliniază profesorul, fără a menționa direct că Vladimir Putin s-a comparat joi cu țarul Petru cel Mare.

Snyder mai spune că în ultimele decenii s-a întâmplat mai des ca un stat mai mic să înfrângă unul mai mare pe câmpul de luptă.

„Puterile nucleare pierd războaie; marile țări o fac adesea; iar puterile imperiale vor fi umilite. Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare”, susține el.

Avertismentul lui Timothy Snyder pentru statele occidentale

Însă, profesorul avertizează că lipsa de înțelegere a istoriei va face mai dificilă o victorie ucraineană:

„Când tragem învățămintele greșite din trecut, ne oferim o scuză pentru lipsa de acțiune în prezent. Dacă Ucraina pierde acest război nu va fi pentru că a trebuit să piardă”, spune profesorul.

„Ucrainenii fac ce pot iar istoria ne arată că ei au o șansă. Dacă ucrainenii pierd acest război s-ar putea foarte bine să se datoreze faptului că alții au folosit neînțelegerea istoriei pentru a-și oferi motive proaste pentru a pierde vremea în timpul săptămânilor care vor defini deceniile ce vor urma”, își încheie el analiza.

Comentariile sale vin în contextul în care adjunctul serviciului de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibitski, a declarat vineri pentru The Guardian că Ucraina pierde în fața Rusiei pe câmpul de luptă și depinde aproape în totalitate de armamentul livrat de Occident pentru a respinge ofensiva rușilor.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *