CSI / Rusia

Un propagandist rus expulzat din Moldova are legături cu GRU

Jurnaliștii publicației rusești The Insider susțin că șeful filialei locale a agenției de știri propagandistice Sputnik, Vitaly Denisov, care a fost expulzat din Moldova, ar putea fi un ofițer de carieră al serviciului militar rus de informații.

Cariera rusă a lui Denisov – originar din Zakarpatia – a început în 1992, unde s-a mutat după ce a studiat la Școala Militară și Politică Superioară din Liov (acum Academia Forțelor Terestre din Ucraina) și a refuzat să depună jurământul de învestitură.

La Moscova, a locuit în apropierea sediului Direcției Principale a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (serviciile de informații militare, GRU) și a lucrat, printre altele, pentru ziarul Tribuna zaberezhnosti. Acesta era, potrivit The Insider, un paravan pentru mulți angajați GRU care spionau în străinătate.

La un moment dat, potrivit sursei publicației, Denisov a început să lucreze la Centrul 72 al Serviciilor Speciale, care colectează și analizează informații din rezidențele străine ale GRU. În paralel, bărbatul supraveghează mai multe organizații care se ocupă de propaganda în străinătate.

În 2019, Denisov – la acea vreme deja colonel al trupelor aeropurtate ruse – a fost numit redactor-șef al agenției Sputnik din așa-numita Osetia de Sud. Acolo s-a remarcat printr-un scandal, afirmând că cineva ar fi încercat să-l otrăvească cu gaz menajer, dar un control nu a găsit nicio confirmare.

În următoarea sa funcție – șef al Sputnik în Azerbaidjan – Denisov a fost de asemenea implicat într-un scandal din cauza concedierilor în masă ale subordonaților. În același timp, presa din Azerbaidjan l-a numit direct ofițer al serviciilor secrete militare rusești. De acolo, Denisov a călătorit în Moldova, de unde a fost expulzat recent.

La începutul acestei săptămâni, oficialii moldoveni din domeniul migrației au venit la locuința lui Vitaly Denisov, l-au urcat într-o mașină și l-au dus la aeroport cu un ordin de expulzare. Ministerul moldovean de Interne a explicat că decizia de expulzare a lui Denisov a fost luată din cauza amestecului acestuia în afacerile interne ale Moldovei.

În luna iulie, Moldova a anunțat decizia de a expulza 45 de angajați ai ambasadei Rusiei de la Chișinău. Aceasta a urmat publicării unei investigații în care jurnaliștii au numărat 28 de antene și antene parabolice pe acoperișul ambasadei ruse din Chișinău, pe care serviciile de securitate rusești le folosesc probabil pentru a spiona autoritățile moldovenești

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *