Un volum de excepție. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie
O călătorie pe Dunăre poate fi și imaginară, dacă ai o hartă în față. O hartă veche de câteva secole însă îți oferă rara ocazie de a călători și în timp. Acum acest lucru este posibil. Instittutul Cultural Român a reușit să găsească și să publice într-un singur album toate hărțile europene în care se pomenește râul Dunărea.
„Intenția noastră a fost de a prezenta bazinul Dunării dintr-o perspectivă istorică și cartografică (…) Istoria, geografia, arta, precum și alte științe, sunt prezente în realizarea acestor hărți. Fiecare hartă, gravură, carte ascunde propria ei istorie." a explicat Ovidiu Dumitru,directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, arătând că demersul a avut în vedere întregul bazin al fluviului, Dunărea europeană, nefiind limitat la hărțile și gravurile vechi în care este reprezentată partea românească a Dunării.
Hărțile sunt o mărturie istorică a felului în care s-au schimbat granițele Europei și în care s-au dezvoltat popoarele care locuiesc în bazinul Dunării: germani, austrieci, cehi, slovaci, unguri, sârbi, bulgari, români, ucraineni, tătari. Aceste lucrări aruncă lumină și asupra teritoriului de astăzi a R. Moldova. De exemplu, deja în hărțile din sec. XV-XVI, putem găsi pomenirea orașului Orhei, care era numit de cartografii germani Oryhow sau Orichow, iar francezii îi spuneau Oriou. De asemenea, cam în acealași timp, pe hărțile europene se regăsește târgul Lăpușna. Basarabia nu era decât un teritoriu ce includea Bugeacul Tătarilor și care astăzi coincide cu vestul regiunii Odesa din Ucraina.
Albumul valorifică într-o concepție vizuală de excepție piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume. Cele 86 de hărți ale Dunării europene prezentate în volum sunt creația marilor maeștri cartografi aparținînd diverselor epoci și școli, de la Münster, Vischer, Ortelius până la cartografi mai recenți, din seolele al XVIII-lea și al XIX-lea – Homann, Nicolas de Fer, Hasius, Wolf, Fesca ș.a. Hărțile și gravurile vechi, repere ale evoluției României și a celorlalte națiuni în context european, constituie un veritabil document istoric, geografic și cultural. Consultantul științific al lucrării este prof. Ion Ciortan, expert cartograf, iar versiunea în limba engleză a fost realizată de Samuel Onn.
Timpul.md (I.M.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!