Actualitate

Un „zgârie-nori”, părăsit de două decenii, riscă să se prăbușească oricând

În prezent, în aceste construcții șuieră vântul și chefuiesc șobolanii. Și chiar dacă unele dintre ele sunt încă în posesia statului, iar altele au ajuns proprietăți private, toate sunt lăsate în voia sorții. Într-o asemenea situație este și clădirea de 75 de metri înălțime, care se află la câțiva km de orașul Ialoveni. Aceasta trebuia să devină un centru științific de elită, însă astăzi găsim doar scheletul unui „zgârie-nori” sovietic, care riscă să se prăbușească oricând.


Interiorul clădirii sovietice din raionul Ialoveni

E imposibil să ieşi prin partea de sud a Chişinăului şi să nu o vezi. Este înaltă și pustie. Forma clădirii trebuia să fie rotundă, iar în interior ar fi trebuit să fie spaţii pentru laboratoare de cercetare şi birouri. În preajmă, urma să fie amenajat un centru sportiv şi de agrement, dar nimic n-a fost dus până la capăt. Cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar şi unul din cele mai mari din fosta Uniune Sovietică a fost și a rămas doar pe hârtie, pentru că în realitate există doar o carcasă de beton bătută de vânt.

Clădirea se află la doar 17 km de Chișinău și este părăsită la începutul anilor `90. Specialiștii imobiliari susțin că această construcție este doar una dintre grandomaniile sovietice, care a fost ridicată la comanda autorităților doar de fală.

De la un centru științific de elită la o ruină ordinară

Emil Rusu, cercetător științific principal la Institutul de Horticultură și Industrie Alimentară din Chișinău, povestește că încă pe când lucra la fostul Institut Vitivinicol din Ialoveni a auzit că savanții din cadrul întreprinderii vor trece să muncească în clădirea nouă construită lângă lacul din Dănceni. Potrivit lui, acolo trebuiau să fie amenajate mai multe laboratoare, în care urmau să fie efectuate diferite cercetări științifice în domeniul vitivinicol. „După ce clădirea a fost ridicată, muncitorii au realizat că în zonă nu exista sistem de canalizare și prin urmare lucrările au fost stopate. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa căilor de acces în zonă. Inițial se planificase să fie construit un drum care să ajungă până în fața clădirii și să fie prelungită o linie de troleibuz. Această intenție a rămas însă doar pe hârtie”, spune cercetătorul științific. Potrivit lui Rusu, la etajul superior trebuia să fie o sală de degustații de vin cu panoramă spre locurile pitorești din jur.

Emil Rusu se arată dezamăgit că de la începutul anilor `90 oamenii au furat cărămida din care erau construiți pereții interiori, dar și țevile. „Din clădire a rămas doar scheletul și nu cred că mai poate fi restabilită. Păcat că atunci când a început construcția nu era clar care este funcția ei”, a încheiat cercetătorul.

Locul unde se antrenau pompierii și de unde tinerii se aruncă în gol


Rope Jumping de pe clădirea părăsită din Ialoveni

Oamenii care prelucrează terenul în apropiere de clădire spun că aceasta prezintă un pericol pentru cei care se aventurează să urce până la nivelele superioare, dar și pentru cei care se plimbă prin preajmă. Ei avertizează că aceasta nu este înconjurată de un gard de protecție, iar prin urmare de pe pereți pot cădea bucăți de beton.

De șase ani, clădirea abandonată adună pe acoperiș iubitorii de Rope Jumping (n.red. – sărituri cu funia). Tinerii se prind cu o funie elastică și se aruncă în gol. Plăcerea nu este gratuită. Potrivit organizatorilor, pentru o încercare clienții trebuie să scoată din buzunar câte 200 de lei, iar pentru cea de-a doua săritură li se face o reducere de 100 de lei.

La întrebarea dacă prestează serviciile legal, unul dintre autorii ideii a menționat că în R. Moldova este practic imposibil să practici acest tip de sport legal. Organizatorii au menționat că respectiva clădire i-ar aparține unui italian care a încercat s-o vândă, însă nu a reușit și acum a lăsat-o în paragină.

Până în octombrie 2012, construcția servea drept loc de antrenament pentru pompierii din municipiul Chișinău. Potrivit reprezentanților de la Serviciul Situații Excepționale, blocul le permitea pompierilor să improvizeze situații reale de incendiu.

Reprezentanții Primăriei din Ialoveni spun că blocul aparține unei persoane juridice din R. Moldova. Prin urmare, toți cei care intră pe teritoriul construcției fără permisiunea proprietarului comit o ilegalitate.

Clădirea costă peste jumătate de milion de euro

Potrivit experților imobiliari, la începutul anilor `80, pentru ridicarea clădirii de lângă localitatea Dănceni s-ar fi cheltuit câteva milioane de ruble sovietice, bani enormi în acea perioadă. Cheltuielile erau acoperite centralizat de conducerea URSS. Potrivit calculelor, construcția de 75 de metri înălțime are în jur de 15 mii de metri pătraţi.


Trebuia să fie cel mai mare complex vitivinicol din ţară, dar a ajuns o ruină ordinară

Expertul imobiliar Nicolae Ostafeciuc menționează că valoarea unei clădiri se estimează în funcție de cheltuielile care au fost suportate la construcția acesteia și de gradul de folosință. „Dacă e să presupunem că pereții acestei clădiri sunt trainici, atunci un metru pătrat ar trebui să coste între 100 și 150 de euro. Eu nu cred că cineva mai poate folosi această clădire în starea în care se află acum”, a subliniat Ostafeciuc. Drept rezultat, specialistul a declarat că prețul de piață al construcției ar trebui să depășească jumătate de milion de euro, însă pentru cifre concrete este necesară evaluarea minuțioasă a tuturor elementelor clădirii.

Potrivit reprezentanților Primăriei orașului Ialoveni, până în anul 2004 clădirea era în proprietatea statului, dar pe data de 26 noiembrie a aceluiași an construcția a fost vândută firmei „Fim Construction SRL” și de atunci este în proprietate privată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *