Politică

Una spun, alta fac – Germania a economisit în luna septembrie mai puțin gaz decât multe alte state membre UE – Eurostat

Germania a economisit în ultimele săptămâni mai puţin gaz decât multe alte state membre ale Uniunii Europene şi nu se încadrează în angajamentele asumate, conform unor date ale Comisiei Europene consultate vineri de agenţia DPA, transmite Agerpres.

Deşi în luna august Germania a consumat cu 28% mai puţin gaz faţă de media ultimilor cinci ani, economia de gaz realizată de cea mai mare economie a UE în septembrie a fost de numai 7,4% faţă de respectiva medie, relevă datele Eurostat, oficiul de statistică al Comisiei Europene.

Pentru a ajuta în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc şi de a cărei economie este legată cea a întregului bloc comunitar, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani, în contextul perturbării aprovizionării provocate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile împotriva Rusiei.

Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea Comisiei fost în final inclusă într-un acord încheiat în luna iulie la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, dar în cazul unui ”risc de penurie gravă” de gaze executivul comunitar o poate face să devină obligatorie, cu unele excepţii pentru mai multe state membre.

Pe ansamblul blocului comunitar economia de gaz a fost de 14% în august şi 15% în septembrie.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Finlanda, Suedia şi Letonia şi-au redus cu mai mult de jumătate consumul de gaze naturale în septembrie. În schimb, în aceeaşi lună au înregistrat creşteri ale consumului de gaz faţă de media ultimilor cinci ani Slovacia (+5.5%), Irlanda (+2.1%) şi Spania (+0.9%).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *