Unde mergeţi la odihnă în timpul sarcinii
Totuşi planificarea călătoriei trebuie făcută mai atent şi mai amănunţit decât de obicei. Medicii consideră că trimestrele unu şi doi sunt cele mai optime pentru călătorii, doar dacă ei nu au nicio obiecţie.
Tipul de transport potrivit
Sarcina nu este o boală, însă totuşi impune femeii un anumit mod de viaţă de care aceasta trebuie să ţină cont. Nu vă supraevaluaţi puterile. Şapte ore petrecute în maşină sau în autobuz nu sunt într-atât de uşoare pe cât par, iar patul din tren poate să vi se pară prea tare şi incomod.
Trenul: cumpăraţi-vă biletele înainte de călătorie şi solicitaţi cele mai bune locuri. Nu vă bazaţi pe faptul că cineva dintre pasageri vă va oferi locul, mai ales că se poate întâmpla să aveţi în calitate de vecini persoane în vârstă, mame cu copii mici, sau pur şi simplu persoane principiale.
Autobuzul sau maşina: chiar dacă nu suferiţi de stări de vomă, asiguraţi-vă să aveţi în drum medicamente care v-ar uşura această stare. În timpul sarcinii organismul poate manifesta stări imprevizibile, de aceea ar fi bine să fiţi pregătite pentru orice situaţii. Citiţi cu atenţie prospectul medicamentelor. Multe dintre acestea sunt contraindicate femeilor însărcinate. Din remediile naturiste, încercaţi rădăcina de ghimbir sau infuzia din această plantă. Nu uitaţi de regula opririlor la fiecare două ore, pentru ca să vă plimbaţi puţin şi să vă dezmorţiţi picioarele.
Avionul: e cel mai indicat mijloc de transport. Totuşi, zborul în ultimele trimestre nu este recomandat, unele companii aeriene chiar solicitând certificatul medical care confirmă starea satisfăcătoare a viitoarei mame, dacă termenul depăşeşte 30 de săptămâni.
Locul potrivit pentru vacanţă
Cele mai indicate regiuni sunt cele cu climă moderată. Evitaţi călătoriile în ţările cu climă foarte caldă, la fel ca şi călătoriile în ţări exotice, deoarece veţi avea nevoie de o serie de vaccinări. Clima regiunilor muntoase poate fi cauza unei stări proaste de sănătate. Cu cât regiunea este mai înaltă, cu atât e mai joasă concentraţia de oxigen, ceea ce poate duce la stări de oboseală şi chiar provoca dispnee.
Doriţi să vă încălziţi sub razele calde ale soarelui şi să vă scăldaţi în mare? Minunat! Doar va trebui să ţineţi cont de câteva reguli simple: bronzaţi-vă doar până la ora 11 dimineaţa şi doar după 5 seara, purtaţi un costum de baie care să acopere burtica, alegeţi costume cu cupe moi şi evitaţi-le pe cele care vă strâng.
O gravidă trebuie să fie pregătită de plajă şi să nu uite de:
● loţiunea de protecţie contra razelor de soare;
● rochia de plajă;
● papuci confortabili sau sandale;
● o pereche de ochelari de soare pentru a proteja ochii şi o pălărie.
Alegeţi cu multă atenţie pensiunea sau casa unde veţi sta. Asiguraţi-vă că există în apropiere o clinică sau un cabinet medical, unde veţi putea beneficia de îngrijiri medicale în cazul în care apare o astfel de necesitate. Un rol important are alimentaţia în perioada vacanţei. Nu mâncaţi în cafenelele de pe plajă. Nu vă expuneţi riscului de a vă otrăvi cu feluri necunoscute de mâncare.
Alegerea ideală este să vă cazaţi într-o pensiune, casă de odihnă sau un sanatoriu. Mai ales într-un sanatoriu veţi putea alege să mâncaţi bucate sănătoase şi dietetice. Spuneţi nu fructelor exotice, caşcavalului cu mucegai, bucatelor din peşte crud ş.a. Şi optaţi întotdeauna pentru apă plată.
Dacă mergeţi în vacanţă prin intermediul unei agenţii turistice, concretizaţi condiţiile asigurării medicale în cazul în care veţi avea nevoie de ea.
Cine vă însoţeşte?
Soţul, mama, sora sau prietena – oricare dintre aceste opţiuni are plusurile sale. Stabiliţi înainte de călătorie ce aşteptări aveţi de la însoţitorul dvs. Dacă prietena va dori să se distreze mergând la discotecă, mama va citi zile întregi romane de dragoste, sora duce un mod de viaţă nocturn, iar soţul visează să facă diving, atunci nu vă veţi bucura de compania însoţitorilor.
Însă dacă veţi ţine cont de planurile fiecărei părţi şi veţi ajunge la o înţelegere referitoare la petrecerea timpului, totul va merge ca pe roate.
Mamele cu copii mici la fel nu e cea mai bună opţiune. Doar la prima vedere se pare că atât actualei, cât şi viitoarei mame îi trebuie odihnă. Însă în realitate totul poate să se transforme într-un regim neordonat, parcuri gălăgioase de distracţii şi excursii obositoare.
Să mergeţi singură, de asemenea nu este o idee bună, doar dacă mergeţi într-o pensiune pentru gravide, unde veţi fi sub supravegherea unui personal calificat. În celelalte cazuri, mai bine e să aveţi în preajmă o persoană apropiată.
Nu uitaţi să vă montaţi de acasă astfel încât să petreceţi timpul cât mai plăcut şi mai productiv, refăcându-vă forţele pentru a fi pregătite de cea mai importantă etapă în viaţă.
Lucruri necesare:
● poliţa de asigurare;
● cărticica medicală;
● farmacia portativă în care să nu vă lipsească medicamentele permise în timpul sarcinii şi vitamine pentru viitoarea mămică;
● cremă specială cu protecţie împotriva razelor solare;
● şerveţele umede şi uscate, precum şi gel antibacterian;
● o gustare uşoară şi apă plată;
● încălţăminte comodă;
● pernă ortopedică pentru călătorii.
Să aveţi o vacanţă de vis!
(E. S.)
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia